Ukrajinci: Poničili jsme loď, kterou naši vojáci poslali do pr*ele. Podle Rusů šlo o nehodu

Poštovní známka na počest ukrajinských hrdinných obránců Hadího ostrova

Potopil se křižník Moskva

Ukrajinská armáda silně poničila ruský křižník Moskva, uvedly ukrajinské úřady. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Aleksij Arestovyč dodal, že jde o jednu z lodí, kterou obránci Hadího ostrova poslali „do pr*ele“. Kreml sice připustil, že je válečný křižník poničený, ale prý v důsledku vybuchlé munice na palubě, nikoliv kvůli ukrajinskému útoku.

„Ruská válečná lodi, jdi do pr*ele.“ Kdo by si nepamatoval hlášku obránců černomořského Hadího ostrova z počátku ruské invaze. Ukrajinští vojáci poslali do patřičných míst posádku hned několika ruských válečných lodí. Rusové je totiž vyzývali ke kapitulaci.

Ukrajinským ozbrojeným silám se nyní údajně povedlo zasáhnout dvěma raketami typu Neptun válečný křižník Moskva, který má být jednou z „uražených lodí“. Tvrdí to poradce prezidenta Zelenského Aleksij Arestovyč či gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko.

V noci ze středy na čtvrtek se k poničení křižníku Moskva vyjádřila i ruská strana. Podle ní nešlo o ukrajinský raketový útok, nýbrž o nehodu v podobě výbuchu munice na palubě. Posádku této vlajkové lodi ruské černomořské flotily se podařilo evakuovat. „V důsledku požáru na křižníku Moskva explodovala munice. Loď byla vážně poškozena,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS.

Satelitní snímky americké firmy Maxar Technologies ukázaly, že křižník se 10. dubna nacházel severozápadně od krymského přístavu Sevastopol. Jeho současnou polohu nelze přes satelit určit kvůli velké bouři nad Černým mořem, napsal web CNN.

„Na pomoc Moskvě přispěchala čtyři ruská pomocná plavidla. V té době zuřila bouře,“ napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ukrajinské rozvědky. Ke všemu podle něj došlo asi 20 námořních mil (asi 37 kilometrů) od Hadího ostrova.

Podle Kyjeva jde již o druhou pomstu ukrajinské armády za ruské obléhání Hadího ostrova. Už v březnu se v médiích rozšířila zpráva, že Ukrajinci potopili plavidlo Vasilij Bykov, které mělo rovněž v první den ruské invaze za úkol tento ostrov dobýt.

Vláda v Kyjevě nejdříve mylně informovala, že třináct obránců Hadího ostrova přišlo o život. Hned vzápětí jim prezident Zelenskyj „udělil“ posmrtně nejvyšší státní vyznamenání. Později se ale ukázalo, že jsou vojáci naživu, nicméně v ruském zajetí. Z toho se po výměně na konci března mohli vrátit zpátky do vlasti.

Křižník byl postaven v loděnicích v ukrajinském Mykolajivu, na vodu byl spuštěn v roce 1982 pod jménem Slava. V roce 1989 byl v doprovodu sovětského vůdce Michaila Gorbačova při schůzce s americkým prezidentem Georgem Bushem na Maltě. V roce 2000 se pod názvem Moskva stal vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily, v témže roce jej navštívil ruský prezident Vladimir Putin spolu s tehdejším ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou.

Křižník se zúčastnil řady ozbrojených konfliktů, včetně ruského tažení v Sýrii. Poté byl několik let opravován. Posádka lodi čítá 510 lidí. Vyzbrojen je střelami s plochou dráhou letu, protileteckými raketami, dělostřeleckými a protilodními zbraněmi, napsala BBC na svém webu.

Protilodní střely Neptun o doletu až 280 kilometrů začala Ukrajina vyvíjet v minulé dekádě, v roce 2020 je podle dostupných informací přijala do výzbroje. Na přehlídce k 30. výročí nezávislosti tyto střely byly předvedeny na českých nákladních automobilech Tatra.

Tagy: