ČT zkreslila má slova o covidu, zachovala se jako bulvár, ohradil se Ledecký

CO ČECH, TO POLITIK!

Zpěvák Janek Ledecký se ostře ohradil vůči České televizi, která ho před časem zařadila mezi dezinformátory kvůli jeho výrokům o covidu. Jak řekl v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS, jeho slova byla vytržena z kontextu, přičemž veřejnoprávní médium se prý zachovalo bulvárně.

Ledeckého jméno se objevilo v dubnovém pořadu Newsroom ČT24 v příspěvku s názvem Nejvýraznější čeští dezinformátoři v době pandemie. ČT vycházela z analýzy neziskové organizace Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty. Na jejím základě byly zveřejněny žebříčky údajných dezinformátorů. Ledeckého tam autoři zařadili kvůli jeho výrokům o pandemii na sociálních sítích. Například o ní mluvil jako o marketingové kampani farmaceutických firem, které lidem chtějí vnutit nejdřív testy a potom i vakcíny.

„Mrzelo mě, že to bylo uvedeno na základě zkreslení a vytržení z kontextu. Mrzelo mě, že se toho chytla veřejnoprávní televize, která to v pořadu Newsroom zhodnotila bez jakékoliv možnosti nás, kteří jsme tak byli označeni, se bránit,“ uvedl Ledecký v úterním pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.

Zpěvák je přesvědčen, že v posledním roce a půl došlo – mimo jiné i v důsledku pandemie koronaviru – „k úplnému zrušení rozdílů mezi bulvárem a seriózními médii“.

Hysterická kampaň

„Trvám na tom, že kampaň byla hysterická. Strašení k řešení krize nepomohlo. Ponese to ještě dlouhodobé následky,“ dodal zpěvák. Ledecký již dříve řekl, že pandemii covidu nezlehčuje.

„Nikdy jsem nevytvářel ani nešířil žádné dezinformace. Vyslovil jsem jen svůj názor na některé mediální prezentace týkající se pandemie a na chaotická, nesystémová a hlavně nefunkční opatření, která naše vláda přijala a realizovala. Je to mé občanské stanovisko, o kterém bylo možné vést diskusi nebo i polemiku,“ napsal před časem Ledecký v otevřeném dopise zaslaném médiím.

Dalšími dezinformátory z řad celebrit podle Bezpečnostního centra Evropské hodnoty byli zpěváci Daniel Hůlka a Daniel Landa nebo zpěvačky Bára Basiková a Ilona Csáková.

Příspěvek ČT kritizovala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní. Podle ní veřejnoprávní televize neposkytla objektivní a vyvážené informace „nezbytné pro svobodné vytváření názorů“. Radě vadí, že v pořadu chyběly názory odborníků s odlišnými stanovisky.

Tagy: