CNN: „Ledovec soudného dne“ se drží zuby nehty, tání zrychluje. Co to znamená pro lidstvo?

Je větší než Florida a jeho tání může zásadně ovlivnit hladiny světových moří. Antarktickému ledovci Thwaites se i proto přezdívá „ledovec soudného dne“. Výzkumníci v pondělí publikovali studii, podle které ledovec ustupuje rychleji, než se předpokládalo. Ještě před 20 lety ustupoval rychlostí jeden kilometr za rok, teď už je to více než dva kilometry každých 12 měsíců. S informacemi přišel web zpravodajské stanice CNN.

„Thwaites se dnes opravdu drží zuby nehty a měli bychom očekávat, že v budoucnu uvidíme velké změny v malých časových úsecích. Dokonce to může být z roku na rok,“ uvedl podle CNN v tiskové zprávě mořský geofyzik Robert Larter, jeden ze spoluautorů studie.

Ledovec Thwaites je jedním z nejširších na Zemi, velký je zhruba jako americký stát Florida. Je ale jen částí masy západní Antarktidy, jejíž kompletní rozpuštění by zvedlo hladiny světových moří až o 16 stop (téměř pět metrů). Samotný „ledovec soudného dne“ by dokázal zvednout hladiny o několik stop, tedy zcela jistě o více než půl metru.

Vědce znepokojuje, jak rychle začala tato část západní Antarktidy mizet. Web CNN uvádí, že podle satelitních snímků ustupoval ještě v roce 2001 ledovec rychlostí jeden kilometr za rok. Nyní je to už 2,1 kilometru za rok. Šelfový ledovec, který Thwaites stabilizuje, by se dokonce mohl roztříštit do pěti let. „Ze satelitních dat vidíme, jak se tyto praskliny šíří po povrchu šelfu. V podstatě oslabují strukturu – něco jako prasklina čelního skla,“ řekl k loňskému odhadu oceánograf Peter Davis.

Tagy: