V troskách zříceného Boeingu našli černou skříňku. Odhalí, proč pilot nereagoval na výzvy?

Záchranáři objevili trosky zříceného letadla na jihu Číny.

Český pilot David Hecl k nehodě Boeingu v Číně

V troskách letadla China Eastern Airlines, které v pondělí se 132 lidmi na palubě havarovalo v horách na jihu Číny, našli záchranáři první ze dvou černých skřínek. Je silně poškozená a zatím není jasné, zda nalezený předmět obsahuje záznamy letových údajů nebo nahrávku zvuku z pilotní kabiny, napsala agentura Reuters s odkazem na tiskovou konferenci vyšetřovatelů nehody.

Nález přišel poté, co čínský Úřad pro civilní letectví odhalil, že piloti osudového letu nereagovali na četné výzvy leteckých dispečerů. Piloty se pokoušeli kontaktovat poté, co viděli, že výška letadla prudce klesá. Žádnou odpověď však nedostali, píše denik Daily Mail.

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Nehoda způsobila na horském svahu velký požár, který byl vidět i na satelitních snímcích NASA. Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší.

Příbuzní cestujících se sjíždí do vesnice

Najít a zajistit obsah černých skřínek je klíčkové pro zjištění příčiny neštěstí. Velitel vyšetřovatelů uvedl, že nadále intenzivně hledají i druhé záznamové zařízení.

Záchranáři pročesávali hustě zalesněné svahy a pátrali za pomoci ručního nářadí, psů a dronů po případných přeživších a po černých skříňkách. Práce museli přerušit, protože na strmých a kluzkých svazích hrozily sesuvy půdy.

Příbuzní cestujících ve středu začali přijíždět do vesnice v bezprostřední blízkosti místa havárie. Policie přístup na místo omezuje a kontroluje každé vozidlo. Ve výhledu na prohledávanou oblast brání rozevřenými deštníky, píše Reuters.

Tagy: