Letní tábory podražily. I tak je o ně zájem, někteří organizátoři už mají plno

ilustrační foto

Letní tábor podraží

Rodiče, kteří chtějí své ratolesti letos přihlásit na letní tábor, by si měli už teď pospíšit. Zájem o ně je totiž opravdu velký, shodují se organizátoři. A to i přesto, že ve většině případů podraží.

Letní tábory pro svou dceru už má vybrané Petra Čardová z Plzně. Melanie pojede dokonce na dva. „Melanie jezdí na tábory od 6 let, letos pojede určitě také. Bude to nějaký příměstský tábor a pak sportovní soustředění a koňský tábor,“ říká Čardová.

„Jsem milovnice koní a baletu,“ přiznává šestiletá dcera. I malá Míša z Příbrami se letos těší, že pojede na tábor. „Asi bych chtěla jet na nějaký sportovní a těším se,“ říká s tím, že na tábory jezdí každý rok.

Čísla jsou lepší než před covidem

Enormní zájem pozorují i ostatní organizátoři, a to jak klasických táborů, tak i těch příměstských. „Oproti minulým létům nárůsty samozřejmě jsou. Dnes jsme na číslech, která byla před covidem, možná i o trošku navíc,“ říká předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

„Kapacita je v podstatě naplněná, kolegové, kteří to mají na starosti, více méně evidují už pouze náhradníky,“ říká Jiří Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram. Zájem neklesl ani kvůli všudypřítomnému zdražování, které se projevilo i v ceně letních táborů. A tak se může stát, že si rodiče připlatí o pět set až sedm set korun navíc.

„Od dodavatelů máme informaci, že se bude zdražovat – ať už je to stravování, trička, medaile, diplomy… V tuto chvíli nevíme, jakým způsobem nám vyjde rozpočet a jak budeme postupovat, protože se obáváme i reakce rodičů, kdybychom náhle zdražili o tři sta až čtyři sta korun,“ říká organizátorka Adéla Jaucová.

„Zdražili jsme asi o sedm set korun. Překvapilo nás to, že to rodiče moc nekritizovali a kapacity se nám naplnily během pár chvil,“ líčí svou zkušenost Jiří Holeček. Podle organizátorů ale s navýšením ceny většina rodičů počítá.

„Zdražení jsme pocítili, navíc děti máme dvě, takže to není úplně příjemná situace. Koňský pětidenní tábor, ten je příměstský a není se spaním, s plnou penzí vyjde na 7 500 korun, což chápeme, ale je to dost,“ říká maminka Čardová.

Tagy:
děti ceny Plzeň letní tábor dětský tábor Příbram tábor Jiří Holeček Hornické muzeum Příbram