Letu zdar! Svět dronů pro průmysl, zemědělství i bezpečnost bude prací budoucnosti, říká Alex Drak

Drony se uplatňují ve stále větším množství oborů, a proto stoupá poptávka po těch, kteří to s nimi, jednoduše řečeno, umí. Kde všude jsou takoví lidé žádaní? A jak vysoká je poptávka po rekvalifikaci v tomto oboru? I o tom mluvil v pořadu Interview PLUS spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti DronPro Alex Drak.

Na samém začátku bylo nadšení do byznysu. Na Vysoké škole podnikatelské se zrodil nápad, s čím budeme podnikat, popisuje v úvodu rozhovoru Alex Drak. „A drony byly oborem, který v České republice v tu dobu vůbec nebyl rozjetý. Tak se přímo nabízelo, abychom s kolegyní tuhle příležitost chytili za pačesy. A po notné dávce trpělivosti a píle, v horizontu osmi let, se nám povedlo vybudovat si pozici lídra na současném dronovém trhu v České republice,“ vzpomíná na podnikatelské začátky spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti DronPro během rozhovoru v pořadu Interview PLUS.

Drony mají v současnosti široké využití napříč různými obory. Používají se pro inspekce staveb, monitorování stavenišť a tvorbu 3D modelů. Pomáhají také při mapování a geodetických pracích.

V zemědělství se drony využívají k monitorování plodin, aplikaci pesticidů a hnojiv, a k analýze půdy. Agronomové a zemědělci je používají k optimalizaci výnosů a efektivnímu hospodaření.

Drony jsou populární i mezi filmaři a fotografy pro pořizování leteckých snímků a videí. Realitní makléři je také využívají k prezentaci nemovitostí. Bezpilotní stroje pomáhají při pátracích a záchranných akcích, monitorování požárů a při policejních operacích. Mohou být vybaveny termokamerami a dalšími senzory. Společnosti jako například Amazon už experimentují i s doručováním balíčků pomocí dronů a používají se i k přepravě léků a jiných důležitých zásilek.

Využití nacházejí při inspekcích ropných plošin, větrných turbín a elektrických vedení a pomáhají také při údržbě a opravách infrastruktury, jak ostatně můžete vidět i názorně ve videu.

Podívejte se, kde všude může dron pomáhat lidem:

A v neposlední řadě, jak ukázal vojenský konflikt na Ukrajině, drony se používají pro průzkum, sledování a v některých případech i pro bojové operace. Díky své flexibilitě a schopnosti provádět úkoly, které by jinak byly obtížné nebo nebezpečné, se drony stávají stále důležitějším nástrojem v mnoha odvětvích.

Pilot dronu jako „Futurejob“

Úřad práce ČR nabízí rekvalifikační kurzy pro piloty dronů. Mohou být skvělou příležitostí pro ty, kteří hledají novou profesní dráhu nebo chtějí rozšířit své dovednosti. Například právě společnost DronPro nabízí 80hodinový akreditovaný rekvalifikační kurz, který zahrnuje teoretickou i praktickou výuku. Je určen pro zájemce, kteří chtějí získat komplexní znalosti o dronové technologii a jejich využití v různých oborech, jako je film, průmysl nebo zemědělství. „Ten zájem je poměrně strmě vzrůstající, takže máme vypsané termíny na celý tento rok, kde je už jen pár volných termínů. Rozhodli jsme se také rozšířit paletu možných kurzů o další dílčí specializace,“ říká výkonný ředitel společnosti DronPro Alex Drak.

V současnosti je největší zájem o rekvalifikační kurz Pilot dronu. „Jde o nejširší průřez do světa dronů. Ať už je to oblast zemědělství, infrastruktury, security, fotografie nebo videa. Prostě účastník má možnost nahlédnout pod pokličku do každého z těchto odvětví,“ popisuje možnosti výběru spoluzakladatel Alex Drak.

Jak náročné je získat řidičák na dron?

Získání řidičského průkazu na dron může být náročné, zejména pokud se rozhodnete jít vlastní cestou. Proces zahrnuje několik kroků. Zájemce se musí zaregistrovat jako provozovatel bezpilotního letadla na Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Tato registrace je povinná pro všechny drony nad 250 g nebo drony s kamerovým nebo jiným senzorem. Pro větší drony následuje absolvování online testu teoretických znalostí, který zahrnuje témata jako bezpečnost létání, provozní postupy a legislativa. A pro některé kategorie dronů je nutné absolvovat praktický výcvik a teoretickou zkoušku přímo na ÚCL která ověří znalosti a dovednosti žadatele.

Pokud se rozhodnete absolvovat rekvalifikační kurz, jako je nabízený například společností DronPro, celý proces může být mnohem jednodušší. Legislativa je opravdu obsáhlá, ale kurzy se zaměřují na klíčové praktické aspekty, které potřebuje zájemce znát, jako je bezpečné ovládání dronu a dodržování pravidel, a to může výrazně usnadnit celý proces. Více se dozvíte z rozhovoru se spoluzakladatelem a výkonným ředitelem společnosti DronPro Alexem Drakem v úvodním videu.

Tagy:
zemědělství dron průmysl Česko Úřad pro civilní letectví věda a technika výkonný ředitel produkty a služby ekonomika, obchod a finance technologie a inženýrství