Lezli, kam neměli. Pojišťovna odmítá zaplatit záchranu českých horolezců v Pákistánu

Zdá se, že dvojice českých horolezců, kteří uvízli v pákistánských horách, jsou z nejhoršího venku. Komplikace ale zdaleka nekončí. Podle zjištění webu iDnes.cz jim pojišťovna UNIQA, u které se nechali pojistit, nechce záchranu proplatit, protože dvojice porušila podmínky smlouvy. Podle ministerstva zahraničí je totiž oblast nebezpečná, navíc podle pákistánských úřadů neměli horolezci k výstupu povolení.

Dvojice horolezců Jakub Vlček a Petr Macek by si tak veškeré náklady spojené se záchranou vrtulníkem musela hradit sama.

„Hora Rakapoši patří do oblasti, která je dlouhodobě pro cestování nevhodná a na webu ministerstva zahraničních věcí je uvedena jako nedoporučená, respektive zakázaná. V oblastech, které orgán státní správy z různých důvodů určí jako nedoporučené či zakázané, cestovní pojištění neplatí. Je to zřetelně uvedeno v pojistných podmínkách a platí to obecně pro veškeré cesty do ciziny,“ řekla MF DNES mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Podle pojišťovny tak horolezci porušili právní normy. „Nesmějí zdolávat horu bez úředního povolení místního věcně příslušného orgánu. Toto není ještě stoprocentně potvrzeno, ale ze všech zpráv v médiích je to patrné. Toto jednání rovněž zakládá výluku z pojistné ochrany. Na základě výše uvedených skutečností se jeví tato pojistná událost jako nelikvidní,“ dodala další problém Svobodová.

Že šli Češi na výstup bez vládního povolení prohlásil v minulých dnech ministr turismu regionální vlády Rádži Násir Ali Chán a počínání dvojice označil za neetické. Horolezci to však popírají.

„My měli povolení od července, ale protože jsme měnili agenturu, muselo se žádat o povolení znovu. Povolení bylo rozjednané, jen se nestihlo dovyřídit. Prostě formalita. ‚Okno‘ pro výstup na vrchol bylo sotva deset dní a čekat třeba měsíc na vyřízení by znamenalo, že bychom ho už ani nepotřebovali. Šli jsme tedy, povolení bylo v procesu, Pákistánci by nám to měli uznat,“ sdělil český horolezec.

Šéf horolezecké výpravy Jakub Vlček proto žádné komplikace neočekává. „Nevím, proč by měla být hora nebezpečná. Z jakého důvodu? Nikdy jsem to nikde nezaznamenal. Samozřejmě se zatím nespoléhám na nic, ale věřím, že záchranu zaplatí. Naše pojistka byla nastavená na nejvyšší plnění, takže mě nenapadlo se něčeho takového obávat,“ sdělil pro deník. Dodal také, že již absolvoval hovor s pojišťovnou, a to ještě před vyzvednutím na hoře a operátorka mu peníze přislíbila uhradit.

Jenže, pojišťovna podle mluvčí sice náklady Pákistáncům uhradí, peníze po dvojici ale bude vymáhat zpět.

„Tehdy šlo horolezcům o život. V tu chvíli tedy bylo důležité zachránit je, ne zkoumat všechny okolnosti. Takže je možné, že první zásah byl naší asistenční službou potvrzen, aby vyprošťovací akce mohla ihned a bez dalšího fatálního prodlení začít. Což nic nemění na tom, že i když UNIQA podle prvotního příslibu uhradí náklady na záchrannou misi nebo jejich část pakistánským složkám, může později náklady regresovat za horolezcích, protože se dopustili jednání, které zakládá výluku,“ zdůraznila Svobodová.

Horolezci úspěšně zdolali 7 788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši v pátek, poté začali sestupovat do tábora. Večer ale poslali zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Kvůli nepřízni počasí musela pákistánská armáda se záchranou čekat. Ve středu se pak konečně povedlo vrtulníku pákistánské armády dopravit české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka a jejich kolegu z Pákistánu do bezpečí.

Tagy: