Lidé někdy volají sanitku, i když to není potřeba. Záchranáři jsou na hraně kapacit

Pražští záchranáři

Záchranáři jsou na hraně sil

Záchranáři stále častěji vyjíždějí k pacientům s covidovými příznaky. Posádky jsou maximálně vytížené. Týmy posilují v Moravskoslezském i Jihomoravském kraji. Jeden výjezd za druhým hlásí i středočeští záchranáři.

Posádky se ve výjezdovém stanovišti záchranky v Hostivicích u Prahy téměř nezastaví. V celém Středočeském kraji stouply počty výjezdů od léta zhruba o dvacet procent. Častěji záchranáři zasahují právě u pacientů s covidovými příznaky. „Jsou to spíše osoby středního věku, jde o vysoké horečky, obtíže s dýcháním,“ popsala mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová.

Někdy lidé chtějí, aby je záchranáři převezli do nemocnice, i když to není potřeba, a právě to práci posádkám komplikuje. „Případy, kdy záchranku nepotřebují, jsou většinou mladší pacienti. Každý kašel a každou teplotu považují za nutnou ošetřit v nemocnici,“ uvedl lékař Tomáš Waldmann.

Záchranáři by přitom mohli pomoct u vážnějších případů. Lidé si často 155 volají proto, že mají zkrátka strach, a to mnohem větší, než tomu bylo před pandemií. Tomáš Waldmann pracuje jako lékař na záchrance a také na urgentním příjmu v nemocnici. I tam podle něj pacientů přibývá. „Nárůst je především s teplotami a dušností,“ řekl lékař.

Vytížení jsou záchranáři i v Praze. Zatímco v srpnu ošetřili 370 covidových pacientů, v listopadu jich bylo 2200. „Zátěž systému spočívá hlavně v tom, že výjezdy ke covidovým pacientům trvají mnohem déle. Záchranáři se musí oblékat do ochranných obleků a samozřejmě sanitka musí být po výjezdu řádně vyčištěna, popsala mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Pro záchranáře je to sice zdržení, i tak ale musí zvládnout dojezdové časy. Kritická situace je na jihu Moravy. Tam si sahají na dno svých sil. „Jsme prostě unavení, je toho moc. Nemáme si ani kdy zajít na záchod,“ popsal jihomoravský záchranář Lukáš Uher.

Záchranáři potřebují posily. Vlastní řady mají ale vyčerpané. Pomáhat jim zřejmě budou sanitky soukromých ambulancí. Nejspíš omezí také výjezdy k méně závažným případům.

Tagy: