Lidé ostře kritizují vládní opatření. Na některých se neshodnou ani Vojtěch s Prymulou

Vánoční trhy 2021

Proticovidová opatření nedávají smysl, jsou špatná a nelogická

Opatření proti šíření koronaviru nedávají smysl, jsou špatná a nelogická. Tak reagují v posledních dnech lidé na sociálních sítích, ale i odborníci v mediálních vystoupeních na kroky vlády. Redakce CNN Prima NEWS proto na časté dotazy hledala odpovědi u těch nejpovolanějších.

Opatření, která aktuálně platí, budou možná koncem roku úplně jiná. Do měsíce by Česko mohlo mít novou vládu a ta plánuje restrikce změnit. „V tuto chvíli mají platná opatření asi 100 stránek a opět jsou v nich kombinace, které nedávají smysl,“ popisuje šéf Pirátů a kandidát na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Minulý týden vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) zakázala vánoční trhy. Stánkaři si stěžují, že jim zůstaly tisíce litrů vína a spousta dalšího nakoupeného zboží. „Myslím, že zrušení vánočních trhů ze dne na den bylo špatné rozhodnutí. Koná se to venku, navíc v nákupních centrech je a bude hlava na hlavě,“ stěžuje si právě na tento krok občanka Olga.

„A místo trhu na čerstvém vzduchu se jdou lidi kochat do obchoďáku, super logika,“ přidává se Vlastina. Jak logiku vládních rozhodnutí obhajuje stávající šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)? „V obchodních centrech mají lidé ochranu dýchacích cest, takže v tomto jsou centra méně riziková než vánoční trhy,“ přibližuje.

Testovat očkované, nebo ne?

Lidé se ale pozastavují i nad dalšími nastavenými pravidly. „Měli byste pořádně testovat očkované. Jít na test až po pěti dnech a mezi tím roznášet covid, komu to dává smysl?“ zlobí se Jitka.

Vláda totiž nedávno rozhodla, že kdo se potká nebo žije s nakaženým, musí na PCR test, i když je očkovaný. Jenže nejdřív právě za pět dnů. „V nemocnicích testujeme už i očkované. Je to logické,“ podotýká epidemiolog Roman Prymula.

Vojtěch dodává, že pokud má někdo příznaky nemoci, má zůstat doma a počkat na výsledky testu, určitě nikam nechodit a roznášet covid.

Vojtěcha štve obcházení opatření

A další paradox v opatřeních. Zatímco někde vánoční trhy postavili, otevřeli a po pár dnech podle nařízení vlády zase zavřeli, o kus dál si lidé mohou vybrat, zda si dají klobásu, svařák nebo nakoupí vánoční dekorace. Někde totiž prodávají v režimu kulturních akcí, jinde zase „na farmářských trzích“.

„To mi přijde jako absurdní, opravdu, hra se slovy,“ rozzlobil se v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS zpěvák Janek Ledecký.

Vláda se při zavírání trhů inspirovala v zahraničí. Slavné trhy ve Vídni nebo Drážďanech také nejsou povolené. „Ale u nás je to něco jiného, tady nejsou s výjimkou Prahy žádné monstrózní trhy. V malých městečkách nebo vesničkách je to jediná věc, kam lidé mohli chodit pro nějaké dárky,“ podotkl Prymula.

Na „kulturní akci“, která se koná místo trhů na Václavském náměstí, musí lidé dodržovat hygienická opatření. Může na ni maximálně 100 lidí za podmínky dodržení rozestupů.

Hamáček: Více kontrol je problém

„Pro nás určitě není ideální, pokud někdo obchází to opatření tím, že trhy jen přejmenuje a přitom vlastně všichni ví, že to jsou vánoční trhy. Fakt to nechápu, protože jsme v situaci, kdy máme 20 tisíc nakažených za den. Hygiena to bude řešit,“ varuje ministr Vojtěch.

Podle pirátského experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála si ale vláda musí uvědomit, jaká má kdo práva. „Opatření vymáhána nejsou, nefungují a ani být vymáhána nemohou,“ zdůrazňuje.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) dodává, že kontrol dodržování opatření je napříč celou republikou několik tisíc denně. „Větší prostor pro navýšení kapacit nevidím,“ přiznává.

Tagy: