Většinou dostaneme jen chleba. V Charkově čekají místní ve frontě na jídlo i hodiny

Darja Stomatová o situaci v Charkově

Reportérka CNN Prima NEWS o situaci v Charkově

Obyvatelé Charkova se snaží vrátit k běžnému životu, a to i přesto, že je město z velké části zničeno bombardováním. Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová, která situaci na Ukrajině sleduje již několik týdnů, navštívila charkovskou výdejnu humanitární pomoci. Lidé ve frontách, které oslovila, na jídlo čekají i několik hodin. Většinou ale dostanou pouze chleba.

Pro humanitární pomoc si v úterý ráno přišly desítky lidí. „Dorazili jsme zhruba před 15 minutami,“ řekl muž stojící ve frontě. Lidé zde dostávají například chleba, kuřecí stehna či brambory. „Humanitární pomoc se rozdává poměrně často. Frontu však nikdo nekontroluje, takže většinou dostáváme jen chleba. Dnes jsme sem dorazili v 8 hodin ráno a zatím čekáme,“ uvedla žena.

Někteří lidé čekají ale ve frontě i několik hodin. „Dnes jsem tu druhý den. Dorazila jsem v 6 hodin ráno,“ popsala starší žena. Přestože je venku poměrně chladno, kolem 8 stupňů Celsia, na nic si nestěžuje. Naopak je vděčná za práci, kterou lidé v tak těžké době vykonávají. Do kamery proto poslala vzkaz. „Děkuji, že lidé v tak těžké chvíli pracují, a děkuji všem, kteří nám pomáhají,“ vzkázala.

Válka na Ukrajině trvá už druhý měsíc. Rusko podle expertů přehodnotilo strategii a přesouvá svá vojska hlavně na východ a jihovýchod země. „Nadále se připravujeme na ještě brutálnější činnost okupantů. Víme, co se chystají udělat v Donbasu nebo u Charkova,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko už podle něj ve zmíněných oblastech soustřeďuje značné množství vojenské techniky a vybavení.

Tuto informaci má potvrzenou také reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová. „Ukrajinská armáda zaznamenala, že se ruské zásobovací vozy přesouvají na jihovýchod a sever od Charkova. Dokonce se v některých vesnicích na severu povídá, že by se měly co nejdříve evakuovat,“ uvedla Stomatová.

„Zásadní je město Izjum, o které v tuto chvíli jde. Máme informaci, že se Rusům podařilo posunout se na sedm kilometrů od něj, ale Ukrajinci zlikvidovali tamní přehradu, aby znemožnili jednotkám protivníka zamířit dále do vnitrozemí. Zůstává tu stále možnost, že by ruská armáda obešla Charkov a nastala by tu podobná situace jako v Mariupolu,“ podotkla.

Situaci na Ukrajině monitoruje také další reportérka CNN Prima NEWS Hana Mikulková. Ta navštívila město Irpiň, ve kterém mělo dojít podobně jako v Buči k masakru obyvatel.

„Zpočátku jsme ve městě potkali několik vojáků, pak už ve městě nebyl vůbec nikdo. Bylo to strašné. Vybombardované budovy, podle starosty je zničena polovina města. I přesto, že ruští vojáci už ve městě nejsou, je to tam pořád nebezpečné. Stále se nepodařilo odklidit mrtvá těla, jsou tam ukryté bomby. Ulice prohledávají pyrotechnici a mají velké obavy. Situace je stále velmi vážná. Lidé se tam minimálně ještě měsíc nevrátí,“ vylíčila.

Tagy: