Lidský a plný naděje, chválí Fialův projev koalice. Opozici chyběla pokora i omluva občanům

Premiér Petr Fiala (ODS) během vánočního projevu

Politici zhodnotili projev premiéra Fialy

Vánoční projev premiéra Petra Fialy (ODS) byl plný slov o smutku i naději. Tak jeho projev zhodnotil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS a zároveň ocenil lidskou polohu předsedy vlády a poděkování občanům za to, jak se vypořádávají se současnými problémy. Opoziční politici se však shodli, že premiér se měl spíše omluvit za komplikace, které jeho kabinet lidem způsobuje.

„Vystoupení pana premiéra se mi líbilo. Mluvil o empatii, naději, poděkoval občanům za to, že snášeli v posledních letech opravdu velké problémy – válku na Ukrajině, pandemii, inflaci, boj s cenami energií. To mi připadalo jako správná poloha vánočního projevu,“ uvedl Pospíšil.

ČTĚTE TAKÉ: Nejsmutnější Vánoce, řekl Fiala v projevu. Mluvil ale i o naději a konci vysoké inflace

Poznamenal, že ho znění vánočního poselství u premiéra překvapilo, protože šéfa ODS vnímá spíše jako politika, který příliš nedává najevo emoce.

Ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan ocenil, že Fiala nabídl lidem „vyvážený mix popisu aktuální situace a reálných problémů Česka a naděje, že v řadě ohledů se stav naší země zlepšuje a bude zlepšovat“. „Byl to projev realistický, vyvážený a velmi lidský,“ napsal Rakušan.

Šéfka Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová sdělila, že Fiala popsal problémy Česka a nelakoval nic narůžovo. „Projev obsahoval vizi, představení řešení i optimistický výhled do budoucna. Jeho klid, věcnost a slušnost jsou vlastnosti, které naši zemi spojují ve vánočním čase ovlivněném obrovskou tragédií,“ uvedla.

Opoziční politici byli však kritičtější. Podle šéfa stínové vlády opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka je Fiala odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci.

„Ve svém proslovu premiér potvrdil, že největším problémem této vlády nejsou tragické výsledky, ale to, že si to nechtějí připustit. To v důsledku znamená, že nelze očekávat zásadní zlepšení. Místo, aby s trochou pokory řekl, že toto nezvládli a tohle udělají pro to, aby se to napravilo, tak se budou chytat každého stébla a vysvětlovat, jak dobře vše ustáli a jaké světlé zítřky nás s nimi čekají. Co však vnímám pozitivně – snad poprvé poděkoval lidem za to, jak se s nelehkou situací dokáží vyrovnat,“ napsal Havlíček na sociální síti X.

Stínová ministryně financí a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová dodala, že vedle slov účasti s lidmi, by spíše ocenila omluvu ze strany premiéra. „Omluvu za to, že nezvládli inflaci, že se Česká republika dívá na záda zbytku Evropy, která s inflací bojovala úspěšně. Ta omluva mi tam chyběla,“ konstatovala Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kritika vlády i zamyšlení nad tragédií. Politici se na Vánoce chovali jinak, moc se nechlubili

Tagy:
Petr Pospíšil (TOP09) Alena Schillerová politika Petr Fiala vláda vánoční projev