Lipavský pro CNN: Když Ukrajina padne, Putin bude pokračovat. Větší státy mohou dělat víc

Ministr zahraničí Jan Lipavský v rozhovoru pro americkou CNN

Pokud by Ukrajina padla, postupoval by ruský prezident dále do Evropy. V exkluzivním rozhovoru pro americkou CNN to řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dodal, že sovětskou okupaci už tehdejší Československo zažilo v roce 1968 a že už nic podobného nikdy nedopustí. Český ministr v rozhovoru také apeloval na silnější světové hráče, aby Ukrajině v konfliktu pomáhali víc.

„Pro nás je to velmi důležité. Důvodem je to, že Ukrajina bojuje o svoje přežití, ale pokud by Putinova agrese pokračovala a Ukrajina by padla, pokračoval by dál (do Evropy). My už jsme byli okupováni Ruskem jednou, v roce 1968, a nechceme to opakovat,“ uvedl Lipavský v rozhovoru pro CNN.

Na dotaz, zda bude Česko v podpoře Ukrajiny pokračovat, odpověděl, že rozhodně. „Děláme, co můžeme. Posíláme hodně zbraní, rád bych poděkoval všem zemím, které činí totéž – USA, Velké Británii, Polsku. Je důležité poskytovat Ukrajině všechny potřebné prostředky, aby přežili a vyhráli nad Ruskem v této hrozné válce. Podívejte, co dělají v Buči, co dělají v Mariupolu,“ doplnil.

Zároveň by podle něj některé větší země mohly dělat víc. „Byl bych rád, kdyby větší a bohatší země pomáhaly Ukrajině více. Na druhou stranu rozumím tomu, že situace a zájmy těchto zemí mohou být rozdílné. Ale kdyby Německo poslalo větší množství zbraní na Ukrajinu – to by v současné situaci rozhodně velmi pomohlo,“ uvedl Lipavský v rozhovoru pro CNN.

Lidem v Mariupolu musíme pomoci

Šéf české diplomacie také zdůraznil, že je do budoucna třeba zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu. „Nebude to jednoduché, ale zvládneme to,“ řekl s tím, že je třeba hledat evropské řešení. Důležité je, aby Evropa v postoji k Rusku zůstala jednotná.

Pokud jde o kritickou situaci v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny, podpořil by Lipavský zapojení třetí země do evakuace zdejších obyvatel. „Musíme těm lidem pomoci,“ prohlásil. Česko podle něj ale samo nemá prostředky, jak evakuaci zajistit. „Musela by to udělat jiná země, ale politicky jsme připraveni to podpořit,“ uzavřel.

Tagy: