Litvínov chrání žáky i učitele. Do škol instaluje nouzová tlačítka k přivolání pomoci

Tísňové tlačítko ve škole v Litvínově

Předcházet útokům na pedagogy chce radnice v severočeském Litvínově. Své školy proto vybavuje nouzovými tlačítky, kterými učitelé, ale i žáci přivolají pomoc hlídky strážníků.

Nedávný případ surové vraždy učitele mačetou, ze které je obviněný 19letý student pražského učiliště, otevřel debatu o bezpečnosti ve školách. V Litvínově proto strážníci montují do škol tísňová tlačítka.

„Začali jsme to stavět i na zkušenostech, které jsou ze světa nebo z České republiky. Došlo ke konfliktním situacím například s rodiči nebo i k napadení žáků či žák napadl další žáky a pedagogy,“ vysvětlil velitel litvínovské městské policie Martin Klika.

Okamžitá reakce v nouzi

Ve chvíli, kdy někdo ve škole tlačítko stiskne, zazní na operačním středisku městské policie výstražný signál. „Na místo vysíláme minimálně jednu hlídku,“ sdělil operační důstojník.

„Lidé ze školy nemusí dlouho vysvětlovat po telefonu, co se tam děje, proč chtějí poslat hlídku. My víme, že můžeme okamžitě reagovat,“ řekl Klika. „Tlačítka mohou být umístěna na veřejných místech tak, aby je kdokoli mohl zmáčknout a přivolal nezbytnou pomoc,“ dodal zástupce velitele městské policie Zdeněk Urban.

V kabinetech nebo ve sborovnách si pak učitelé mohou přivolat pomoc bezdrátovými tlačítky. „V prostoru školy se cítíme bezpečněji. Tísňové tlačítko už jsme využili při problému, který vznikl tady ve škole s konfliktními rodiči, ale bylo to ojedinělé. Pak v jednom případě, když jsme potřebovali zavolat záchrannou službu,“ popsala ředitelka školy v Litvínově Miroslava Holubová.

Nouzová tlačítka chce mít Litvínov do budoucna ve všech základních i mateřských školách.

Tagy: