Ludvík: Opatření jsou proti cizině měkká. Vláda se je bojí prosazovat, dodává Hořejší

Miloslav Ludvík

360° 19.11.2021

Vláda zpřísňuje koronavirová opatření. Podle šéfa Fakultní nemocnice v Motole a exministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) jsou však u nás nařízení oproti cizině stále měkká. Imunolog Václav Hořejší v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodal, že vláda se bojí prosazovat to, co sama nařídí.

Od pondělí bude povinné testování ve školách a pro neočkované i ve firmách. Testy již navíc nebudou stačit pro prokázání bezinfekčnosti. „Tato pravidla mají tlačit na neočkované, což je v této situaci správné. Je to dost soft varianta. Kdekoliv v zahraničí se to více kontroluje a je to striktní, u nás tolik ne,“ říká Ludvík.

V Rakousku bude od 1. února platit povinnost očkování proti covidu pro všechny obyvatele. Od pondělí také zůstanou doma jak neočkovaní, tak očkovaní. Země se také uzavře pro turisty. „Opravdu je trochu legrační, že se vláda bojí prosazovat i to, co sama nařídí. Je to určitě jisté zpřísnění. Otázka je, jak moc se to projeví. Více by pro mě dávalo smysl udělat to, co Rakušané. Je to pro nás velký vzor v mých očích a doufám, že si z toho vezmeme příklad,“ doplnil Hořejší.

„Myslím, že výsledky výrazněji uvidíme po jednom až dvou týdnech,“ upozornil Hořejší. S Ludvíkem se shodli na tom, že by se přikláněli k možnosti povinného očkování alespoň některých skupin. „Prioritou by mělo být naočkovat ty, kteří by měli dostat třetí očkovací dávku. To je to nejdůležitější. Prioritně by to měla také být skupina, u které by povinnost měla být stanovena,“ řekl Hořejší.

Tagy: