Maďarsko si o migrantech bude rozhodovat samo. Unijní právo není nadřazené, rozhodl soud

Viktor Orbán

Maďarsko má právo uplatňovat vlastní pravidla, dokud EU nepřijme přiměřená opatření pro společnou implementaci práva Evropské unie, uvedl dnes podle agentury Reuters maďarský ústavní soud.

Ten rozhodoval o podnětu vlády premiéra Viktora Orbána, zpochybňujícím nadřazenost unijního práva nad právem maďarským v souvislosti se soudním sporem o zacházení s migranty. Soud podle Reuters uvedl, že nezkoumal, zda má právo EU přednost před maďarským právem s ohledem na imigrační podnět vlády. Uvedl také, že interpretaci ústavy nelze zaměřit na přezkoumávání verdiktu Soudního dvora Evropské unie.

Orbán v pátek v rozhlase řekl, že pokud soud rozhodne ve prospěch jeho kabinetu, bude prosazovat, aby EU reformovala svá imigrační pravidla.

„Realita imigrace není v Bruselu, ale na maďarské hranici, na polské hranici a v italských přístavech. Musíme se vypořádat s problémy, které se objevily, a změnit pravidla, prohlásil maďarský premiér.

Agentura Reuters dodala, že osmapadesátiletý Orbán čelí velkému problému v podobě parlamentních voleb v příštím roce a že spor s Bruselem o přistěhovalectví by mu mohl poskytnout argumenty pro kampaň, se kterou již v minulosti slavil úspěch.

V Polsku začátkem října ústavní soud rozhodl, že některé články základních smluv o fungování Evropské unie jsou v rozporu s polskou ústavou. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová toto rozhodnutí označila za hluboce znepokojivé, neboť podle ní zpochybňuje a ohrožuje základy, na nichž sedmadvacítka stojí. Polský rozsudek je součástí několikaletého sporu o změny, které v justici zavedla polská vláda. Evropská komise kvůli němu zvažuje, že v případě Polska využije nového mechanismu, který mimo jiné podmiňuje čerpání evropských peněz nezávislostí justičních orgánů.

Tagy: