Malé, ale nebezpečné: Seznamte se s nejmenšími divokými kočkami světa

Jsou malé, ale velmi hbité. Nenechte se zmást jejich roztomilými čumáky. Patří k vynikajících lovcům a lezcům. Bohužel všechny tři níže zmíněné „mini“ kočičí šelmy jsou ohroženými druhy.

Kočka cejlonská

Prvenství nejmenší kočky planety drží kočka cejlonská, neboli Rusty-spotted cat, která vypadá celý svůj život jako roztomilé kotě. Její tělo měří 35–⁠45 centimetrů a váží do 1,7 kilogramu. Bohužel je ale na prahu vyhynutí –⁠ její populace čítá pouhých 60 jedinců a je na seznamu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Hrozbou je pro ně ničení jejich přirozeného prostředí, fragmentace krajiny a srážky s autem nebo lov pro kožešinu a maso. Vidět ji u nás můžete v ostravské a liberecké zoo, kde se narodilo už i několik mláďat.

Nový pár nejmenších koček světa v Zoo Ostrava

V naší Zoo Ostrava - oficiální stránky k sestavení nového chovného páru koček cejlonských. Kočky cejlonské jsou u nás chovány od roku 2012, během tohoto období zde dva páry těchto nejmenších koček světa odchovaly celkem deset mláďat. K obměně chovných párů koček cejlonských došlo na základě doporučení koordinátora Evropského ex situ programu pro tento druh. Původní zakladatelé ostravského chovu těchto malých šelem byli převezeni do jiných zoo a v Ostravě zůstaly dvě mladé samičky. Jedná se o poslední dvě odchovaná mláďata narozená v roce 2020. Ze Zoo Frankfurt byl na konci listopadu 2021 přivezen nový chovný samec (*2019) a spojen s jednou ze samic v Pavilonu indických zvířat. Druhá samička pobývá momentálně v chovatelském zázemí. Tento druh je v rámci zoologických zahrad chován poměrně vzácně, aktuálně v 15 institucích, přičemž většina je v Evropě (13). Evropská populace koček cejlonských čítá pouhých 46 jedinců. Za poslední rok se zvířata rozmnožila jen ve dvou zoo. Kočka cejlonská (Prionailurus rubiginosus phillipsi) patří mezi nejmenší kočkovité šelmy. Obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance (ostrov Cejlon), kde byl zaznamenán výskyt i v tropickém deštném lese. Přestože dává přednost husté vegetaci a kamenitým oblastem, zatoulává se také do zemědělské a osídlené krajiny, kde ji lákají hojní hlodavci. Je to excelentní lezec po stromech, ale kořist loví zejména na zemi. Tu tvoří převážně hlodavci, plazi a ptáci. V Indii byl dokonce pozorován jedinec, který v tlamě nesl netopýra! Je aktivní především za soumraku a v noci. Po 66–70 dnech březosti rodí samice jedno až dvě mláďata, která ukrývá v dutinách stromů a pod skalními převisy. Video Enrico Gombala

Posted by Zoo Ostrava - oficiální stránky on Friday, January 7, 2022

Tento „prcek“ vyniká svými lezeckými schopnostmi, obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Svou kořist, kterou bývají hlodavci, ptáci a plazi, ale loví na zemi.

Výjimečný zážitek se naskytl záchranářům z organizace RESQCT Charitable Trust, kteří objevili dvě opuštěná koťata bez matky. Umíte si určitě představit, jak roztomilá musí být koťata kočky, která sama vypadá jako kotě. Vážila pouhých 170 gramů.

Ošetřovatelé je prohlédli, nakrmili a uložili do připraveného úkrytu, kde pomocí skryté kamery pozorovali, zda si pro ně přijde jejich matka. Ta sice přišla hned první noc, ale nejspíš ji něco vylekalo, a tak přišli druhý den na scénu opět ošetřovatelé s krmivem. Druhou noc se už povedlo a matka svá koťata přesunula na jiné místo.

Kočka černonohá

Kočka černonohá se dělí o první příčku s kočkou cejlonskou. Je sice nejmenší kočkovitou šelmou, ale současně nejsmrtelnějším lovcem. Specializuje se na lov hlodavců a ptáků, zvládne ale ulovit i zajíce. Svou kořist je schopná sledovat celou noc a uběhnout u toho 30 kilometrů. Tento lovec žije pouze na africkém kontinentu, rád obývá pouště. Nejrozšířenější je v poušti Kalahari. Kočka nepotřebuje pít, veškeré tekutiny přijímá ze své kořisti. Bohužel patří k ohroženým druhům. Jejich populace se odhaduje na 10 tisíc jedinců a je též chráněná. Její název vychází z toho, že jí na tlapkách, které jsou černé, mezi prsty vyrůstají dlouhé černé chlupy, které ji chrání před spálením se o horký písek.

Kodkod

Kodkod, u nás nazývaný jako kočka tmavá a ve své domovině guiña nebo duch lesa (proto je mimochodem i tak těžké sehnat její fotku), je huňatá podsaditá kočkovitá šelma, obývající Chile, Patagonii a jižní Argentinu. Je to nejmenší kočka obývající americký kontinent. Stejně jako naše venkovní kočky se toulá po území a v noci loví kořist.

Živí se ptáky, hlodavci a občas i ještěrkami. Je to vynikající lezec, hlavně díky svým velkým tlapám, které se na první pohled nehodí k menší hlavě. Šplhá do korun stromů, kde hbitě loví právě zmíněné ptactvo. I přesto, že potravu loví v noci, je dost aktivní i přes den a říká se jí „nepolapitelná“. Možná i díky tomu unikla lovcům, kteří loví šelmy na kožešiny. I tak je ale zařazena na seznam CITES, jako ohrožený živočich. Právě ústup jejího teritoria – lesů, ji přivedl na tento seznam.

Tagy: