Mami, bojím se, zachraň mě. Děsivá zpověď z krytu v napadeném Charkově

Ruský obrněný transportér (APC) hořící vedle těla neidentifikovaného vojáka během bojů s ukrajinskými ozbrojenými silami v Charkově

Vystrašené děti, strach a obavy o život blízkých. Ruská armáda nadále bombarduje druhé největší ukrajinské město Charkov. Reportérka britské BBC přinesla zpověď lidí, kteří se ukrývají v jednom z podzemních krytů, často i s malými dětmi.

„Měli jsme štěstí. Výbuch zničil cestu vedle našeho paneláku, ale nezasáhl přímo dům. Brzy jsme zjistili, že venku zabil dva chodce a třetího zranil,“ popisuje žena, která si přála zůstat v anonymitě. Spolu s ní se v podzemním krytu ukrývá 35 lidí, včetně malých dětí.

Jedna z malých dívek prý celou noc vystrašeně budila svou matku a křičela: „Mami, bojím se! Prosím, zachraň mě!“ Její matka byla celou noc vzhůru a držela ji v náručí, dokud se neuklidnila.

Žena popsala také to, jak rodiče svým dětem vysvětlují, co dělat v případě, že opět začne bombardování. „Poslouchat to bylo hrozné a vstávaly mi vlasy hrůzou z toho, že tříleté dítě musíte učit, co dělat při ostřelování,“ popsala své pocity. „Útoky na město dál pokračují. Pořád slyším výbuchy, i když vím, že Charkov je stále pod kontrolou Ukrajiny,“ dodala.

Spolu s ní se v krytu ukrývá třeba i univerzitní profesor Dmitry Šabanov. „Tanky střílely jen pár kilometrů od našeho domova a operace proti některým sabotérům, kteří vstoupili do Charkova, byla hned vedle našeho dvora,“ popsal, co ho vyhnalo z domova.

Jinak ale svůj dům neopustil. „Zůstáváme v našem domě se sklepem. Je tam moje žena, já, dva synové, kterým je 7 a 11 a moje 80letá matka. Většinu času necháváme děti ve sklepě,“ dodal Šabanov.

Štáb CNN Prima NEWS zůstává v Charkově. Prošel místa ostřelování:

Tagy:
útok Ukrajina dům bunkr BBC děti Charkov Ozbrojené síly Ruské federace