Hlas svobody nelze umlčet. Politici připomínají masakr na náměstí Nebeského klidu

Od masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu uplynulo v těchto dnech 33 let. Vzpomínky na tuto událost sdílí na sociálních sítích řada českých politiků. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) trpí ti, co bojují v Číně za svobodu, i dnes. Senátor Pavel Fischer (nezávislý) napsal, že komunistická strana Číny se vypořádá tvrdě s každým, kdo s ní nesouhlasí.

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti účastníkům protestů, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná až tisíce studentů, aktivistů i dalších občanů.

Úřady následně pozatýkaly více než 1600 lidí po celé zemi, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi. Oficiální bilanci obětí čínské úřady nikdy nezveřejnily a zmínky o událostech jsou v Číně nadále přísně cenzurovány.

Výročí v Česku připomíná například areál Centra současného umění DOX, kde v sobotu odhalili sochu nazvanou Sloup hanby. Akce se koná také u příležitosti třetího výročí hongkongského prodemokratického hnutí. Plastika představuje spleť lidských těl, která trpí pod útlakem. Autorem sochy je dánský umělec Jens Galschiøt, sochař, performer a lidskoprávní aktivista.

Připomínání masakru se dodnes zakazuje

Výročí připomínají i čeští politici. „Masakr na náměstí Tchien-an-men prokázal, jak krutě se komunistická strana Číny vypořádá s každým, kdo s ní nesouhlasí. Dodnes se zakazuje masakr i připomínat. Jako členové parlamentů svobodných zemí proto nechceme mlčet, ale společně jednat,“ napsal na svůj Twitter senátor Pavel Fischer.

Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek připomněl, že dodnes není znám přesný počet obětí zásahu proti demonstrantům. „V noci ze 3. na 4. června 1989 armáda komunistické Číny zmasakrovala lidi během poklidné demonstrace na Náměstí Nebeského klidu. Dodnes se neví, kolik jich přesně zemřelo, nesmí se o tom mluvit či to připomínat. Současná ČLR jsou pořád komunisti a podle toho je třeba se k nim chovat,“ napsal.

Tagy: