Buča je jen špičkou ledovce. Další masakry ještě objevíme, obávají se experti

Masový hrob v ukrajinském městě Buča

Svědectví o stovkách zavražděných ukrajinských civilistů v Buči a dalších městech Kyjevské oblasti ruskými okupanty odsuzují čeští politici napříč spektrem. Podle bezpečnostního analytika a olomouckého zastupitele Hynka Melichara (Piráti) jde o součást širší strategie Kremlu, jejímž cílem má být totální decimace Ukrajiny. Experti se navíc obávají, že další ruská zvěrstva svět teprve odhalí.

Po měsíci tvrdých bojů mají Ukrajinci opět kontrolu nad všemi městy v Kyjevské oblasti. Radost z vítězství však kazí nová zjištění ukrajinské armády. Podle ní Rusové před odchodem masakrovali civilní obyvatelstvo. Některé oběti měly svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Další popravení včetně dětí pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby.

„Jde o součást širší ruské strategie, jejímž cílem je totální decimace Ukrajiny, a to materiální i lidská,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Hynek Melichar. Zda šlo v případě Buči o vykonání rozkazu Moskvy či o zvrácené „pobavení“ ruské armády, však podle Melichara není jisté.

Moskva obvinění z genocidy v Kyjevské oblasti kategoricky odmítla. Zveřejněné fotografie a videa z masakru považuje za ukrajinskou provokaci vykonanou na objednávku USA. Rovněž žádá, aby se věcí zabývala Rada bezpečnosti OSN.

Podle bezpečnostního analytika Pavla Havlíčka tím chce Kreml pouze odvést pozornost. „Rusko se tradičně všechna obvinění snaží zmanipulovat. Manévr s odvoláním na OSN je vyviněním se z problému a snahou o přenesení pozornosti na Ukrajinu a USA. Buča pravděpodobně nebude jediným ukrajinským městem, ve kterém proběhlo masové vyvražďování civilistů,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ještě pesimističtější ve svých obavách je poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Tymofij Mylovanov. Ten upozornil, že větší zvěrstva než v Buči mohla ruská armáda vykonávat ve městě Brovary, které leží na východ od Kyjeva, nebo ve vesnicích podél dálnice vedoucí z hlavního města do Černigovu.

Že hororové scény z Buči nemusí být těmi posledními, potvrdil také reportér CNN Rafael Romo ve vysílání CNN Prima NEWS. „Ukrajinští novináři, kteří CNN dávali rozhovor, říkali, že Buča může být pouze špičkou ledovce. Že může být mnohem více takových měst, kde se ruská armáda dopouštěla podobných zvěrstev,“ popsal.

Rozsah masakru Ukrajinci průběžně šetří. Mrtvých civilistů neustále přibývá. Podle CNN jich bylo v Kyjevského oblasti nalezeno již více než 400. Masakr odsoudila česká vláda v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS), prezident Miloš Zeman či šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Ukrajinské síly dobyly Buču na konci března po zhruba měsíční ruské okupaci. Město se v uplynulých týdnech stalo dějištěm brutálních bojů mezi oběma armádami. Ukrajinci se v kyjevském předměstí snažili zabránit postupu několikakilometrového ruského konvoje, o kterém se z počátku války psalo.

Brutální chování ruských vojáků k civilistům bylo podle Ukrajinců patrné i v Irpini. Tu Ukrajina definitivně osvobodila před týdnem.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina politika Piráti civilisté Rusko Pavel Havlíček Buča Irpiň Hynek Melichar Kyjevská oblast