Zbabělé vraždění civilistů, zlobí se evropští lídři. Masakr v Buči označili za genocidu

Lídři států evropských zemí

Zprávy o vyvraždění stovek civilistů v ukrajinském městě Buča během jeho ruské okupace vyvolaly pobouření u západních představitelů. Ti ruskou armádu viní z genocidy. Padají i návrhy na zavedení dalších sankcí. Kreml obvinění odmítá.

„Záběry z osvobozené Buči jsou nesnesitelné. V ulicích leží stovky zbaběle zavražděných civilistů. Vedení Ruska se musí z těchto zločinů zpovídat,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj existují jednoznačné důkazy o tom, že se Rusko v Kyjevské oblasti dopouštělo válečných zločinů.

„Mezinárodnímu právu musí být učiněno zadost. Ti, kdo jsou za tyto zločiny zodpovědní, musí být hnáni k odpovědnosti, protože bez spravedlnosti nebude mír,“ dodal.

Evropská unie by podle Macrona měla uvalit na Rusko další sankce, které mají zahrnovat i ruské dodávky ropy a uhlí. V tomto výčtu ovšem nadále chybí ruský plyn, na kterém je velká část Evropy závislá. Po konci odběru ruského plynu zřetelněji volá zatím pouze Polsko.

„Krvavé masakry spáchané ruskými vojáky si zaslouží, aby byly pojmenovány pravým jménem. Je to genocida a musí být souzena,“ řekl novinářům polský premiér Mateusz Morawiecki. Varšava navrhuje zřídit mezinárodní komisi, která by masakr vyšetřila. I Morawiecki se vyjádřil ke společným unijním sankcím. Ty podle něj neblokuje Maďarsko, ale spíš Německo.

Německý kancléř Olaf Scholz, který je – podobně jako maďarský premiér Viktor Orbán – často kritizován za chladný postoj k válce na Ukrajině, v souvislosti z masakrem v Buči začal volat po dalších protiruských sankcích. K jejich přijetí vyzvala i britská ministryně zahraničí Liz Trussová. „Putin zatím neukázal, že to s diplomacií myslí vážně,“ dodala.

Výraz genocida ve svém prohlášení použil i španělský ministerský předseda Pedro Sánchez: „Uděláme vše pro to, aby ti, kdo se dopustili válečných zločinů, nezůstali nepotrestáni a dostali se před soud. V tomto případě před Mezinárodní trestní soud. Musejí se zodpovídat z těchto válečných zločinů a – proč to neříci – také genocidy.“

I podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) a prezidenta Miloše Zemana jde o válečné zločiny. Evropská unie konání ruské armády v Kyjevské oblasti označila za zvěrstva, za která je podle ní zodpovědné Rusko. Moskva však obvinění z vyvražďování ukrajinských civilistů odmítá. Naopak zveřejněné fotografie z masakru považuje za ukrajinskou provokaci vykonanou na objednávku USA.

Tagy: