Záběry masakru: Čečenci rozstříleli ruský vojenský vůz. Ukrajinci sdíleli brutální video

Čečenci, kteří bojují na straně Ukrajiny, vyběhli zpoza křoví a přepadli ruský vojenský transportní vůz.

Čečenci rozstříleli ruský vojenský vůz

Díry od kulek, krev a kouř. Skupina čečenských vojáků, kteří stojí na straně napadené Ukrajiny, zaskočila u lesní cesty projíždějící transportní vůz ruských okupantů. Čečenci vozidlo s typickým označením v podobě bílého písmene Z rozstříleli na kusy, jak je vidět na videu, jež se šíří po sociálních sítích. Další okolnosti, například kde se střet odehrál nebo kam měla ruská výprava namířeno, nejsou známy.

Nahrávku zveřejnilo na sociálních sítích Hlavní ředitelství zpravodajské služby Ministerstva obrany Ukrajiny (GUR). „Čečenští vojáci pokračují v boji proti ruským útočníkům a chrání ukrajinský i čečenský národ. V důsledku operace bylo zničeno vojenské vybavení a personál Rašistů (hanlivé označení pro ruské okupanty, pozn. red.),“ uvedlo GUR ve svém prohlášení na Telegramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Humor, který drtí ruskou propagandu. Hnutí vtipálků poutá pozornost až v Moskvě

Na záběrech jsou vidět Čečenci (bojující na straně Ukrajiny), kteří vyběhli zpoza křoví a přepadli ruský vojenský transportní vůz. Ten zrovna projížděl lesní cestou. Vojáci do vozidla zběsile pálili z útočných pušek. Bezmocný řidič sjel ze silnice a narazil do stromu.

Když se čečenští bojovníci znovu přiblížili k rozstřílenému vozu s typickým označením bílého písmene Z, muž, který záběry pořídil, ještě vypálil několik ran do dveří u řidiče. Z části cenzurované video naznačuje, že šofér vážným střelným poraněním na místě podlehl. Další okolnosti incidentu nejsou známé.

Je nejasné, zda se v transportním vozu nacházeli (popřípadě jak dopadli) další pasažéři. Ani není jisté, kde k přestřelce došlo. „Nevíme, zda jde o záběry z Ukrajiny, Ruska nebo Čečenska,“ upozornil na Twitteru aktivista ukrajinského původu a kritik Kremlu Igor Suško.

Vzhledem ke skutečnosti, že video zveřejnilo GUR, se jeví jako nejpravděpodobnější území Ukrajiny. Zatímco na straně Ruska se do války zapojily tisíce Čečenců, kteří jsou věrní Ramzanu Kadyrovovi, naopak za Ukrajinu bojuje několik čečenských dobrovolnických jednotek. Jejich členové vzkřísili myšlenku na vlastní stát, který by nebyl závislý na Rusku.

Tagy: