V Mariupolu to brzy skončí, vezmeš si mě? Voják z pluku Azov poslal dojemný vzkaz přítelkyni

Ukrajinský voják u zničeného domu v Mariupolu (12. března)

Příběh ukrajinského páru, který rozdělila válka

Ukrajinci nadále brání Mariupol před ruskými okupanty. Poslední zbytek obránců se stáhnul do oceláren Azovstal s tím, že se ruské armádě nevzdá bez boje. Žena jednoho z ukrajinských vojáků v rozhovoru pro CNN prozradila, že je se svým mužem stále v kontaktu.

Necelé dva týdny před začátkem války strávila Natalka Zarytská se svým přítelem den svatého Valentýna v Mariupolu. Po ruské invazi na Ukrajinu se vše změnilo. Zatímco Natalka odjela do Kyjeva, její přítel v přístavním městě zůstal, aby jej bránil před ruskými okupanty.

„Před mým odjezdem mě políbil a pověděl mi: ‚Natalko, nevím, kdy tě zase uvidím,‘“ řekla v rozhovoru pro CNN žena vojáka. Ten si prý velmi brzo uvědomil krutou realitu války.

Natalčin přítel je členem pluku batalion Azov, který už déle než dva měsíce brání Mariupol před ruskými vojáky. Jejich poslední baštou odporu jsou rozlehlé ocelárny Azovstal, které střeží společně s 36. brigádou námořní pěchoty.

Podle Natalky dostali vojáci v ocelárnách jasné rozkazy, a to bojovat do poslední kapky krve. „Radila jsem mu, aby si zachránil život. Ale on mi odpověděl, že by se měl držet rozkazu, že je voják a musí tam zůstat,“ zmínila.

Natalčin přítel ztratil telefonní spojení 3. března. V té době žena většinu času trávila ve sklepě, protože Rusové ostřelovali i Kyjevskou oblast. Po dvou týdnech se voják z pluku Azov znovu ozval.

„Když volal, mohlo to trvat 10 nebo 15 vteřin, pak přišlo bombardování a poté zase žádné spojení,“ vysvětlila Natalka. Přítel jí tak nejčastěji posílal videa – zachycující naprostou zkázu Mariupolu – když měl náhodou spojení.

V den vojákových narozenin přišel obzvlášť výjimečný vzkaz. „Dal mi nabídku, kterou jsem nemohla odmítnout. Napsal mi, že mě miluje, a jestli se prý nechci stát jeho ženou,“ popsala Natalka, která je nyní již manželkou. Jejich oddání bylo totiž na dálku oficiálně stvrzeno oddacím listem.

I přes velmi složitou situaci Natalka odmítá plakat. „Můj manžel mi řekl, ať se raduji, protože to prý velmi brzy skončí. Je to velmi jednoduché. Buď přežijí, nebo budou zabiti. Prostě jen dvě možnosti,“ dodala.

Vojáci z pluku Azov a z 36. brigády námořní pěchoty jsou v ocelárnách obklíčení ruskou armádou. Dennodenně čelí bombardování. Moskva však odmítá na ocelárny zaútočit přímo. Podle analytiků se totiž obává, že by zemřelo mnoho ruských vojáků, kdyby se snažili Azovstal dobýt. Kreml tak podle některých médií chce ukrajinské obránce v ocelárnách nechat vyhladovět.

Tagy: