Matka, která nechce nechat očkovat dceru proti tetanu, je připravena dál bojovat

Očkování dívky

Matka, která nenechala dceru naočkovat proti tetanu po kopnutí koněm, chtěla ve středu nechat holčičku vyšetřit u nezávislé lékařky. Jenže marně. Ani ta prý nechce dívenku ošetřit a posoudit riziko onemocnění. Matka je ale připravená bojovat i nadále. Zatím totiž stále platí opatření odvolacího soudu, podle kterého se holčička musí předat do péče nemocnici.

Rodina se s dcerou na vyšetření vypravila ve středu odpoledne. Dívka se podle matky cítí dobře a nemá příznaky tetanu. Lékařka ale odmítla dceru ošetřit a poslala ji do českobudějovické nemocnice. „Chtěla po mně jasnou odpověď, jestli budu očkovat, nebo ne. Já jsem jí řekla, že nevím, že zvažuji všechny pro a proti, ale že nejsem momentálně rozhodnutá,“ řekla matka holčičky Silvie Gogolycinová.

Očkování doporučili už zdravotníci českobudějovické nemocnice. „Řekla mi do očí, že Kaira nevypadá, že by byla nějakým způsobem ohrožená na životě, ale že ona si netroufne tvrdit, jaká je šance, že by se u ní onemocnění rozvinulo,“ sdělila Gogolycinová.

Dne 25. listopadu lékaři ošetřili dívce ránu na hlavě poté, co ji kopl kůň. Už tehdy matka vakcínu odmítla a přijala pouze antibiotika a imunoglobulin. Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života. Přesto nemocnice prostřednictvím sociálních pracovníků iniciovala předběžné opatření. „Byla, a nadále trvá, vážná obava o zdraví a život dítěte. My jsme postupovali správně a zákonně, včetně zákonně uložené oznamovací povinnosti,“ sdělila mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

Případ dospěl ke krajskému soudu

Inkubační doba, tedy doba, za kterou se onemocnění projeví, je od tří do třiceti dnů. V průměru je to dnů čtrnáct, tato lhůta uplynula ve středu.

Po podání imonoglobulinu, který je považovaný za základní ošetření, se ale podle lékařů musí pokračovat v aktivní imunizaci, tedy očkování. Bakterie, která tetanus způsobuje, se vyskytuje především v půdě, nebo ve střevech býložravců. „Může způsobovat onemocnění, které se projevuje zejména křečemi, a to onemocnění může skončit smrtelně. Za mě určitě očkovat. To očkování je důležité. Děti se v podstatě začínají očkovat již od 9. týdne věku,“ vysvětlila praktická lékařka pro děti a dorost Lenka Dostálová Pokorná.

Případ dospěl až ke krajskému soudu, který potvrdil rozhodnutí soudu v Českém Krumlově, které nařizuje předat dívku do nemocnice. Rodina s tím ale nesouhlasí a chce podat ústavní stížnost.

Tagy: