Vyšší trest? Každý kriminálník má nárok na útěk, reaguje matka chyceného uprchlíka z Valdic

Matka odsouzeného vězně Josefa Š.

Pokus o útěk z Valdic. Matka vězně promluvila

Ačkoliv se pokusil o útěk z vězení, žádné navýšení trestu by dostat neměl. Myslí si to matka odsouzeného vězně Josefa Š., který chtěl koncem června prchnout z přísně střežené Věznice Valdice na Jičínsku. Příslušníci vězeňské služby ale okamžitě zareagovali a muže zpacifikovali. Teď mu hrozí dalších pět let.

Josef Š. má podle policistů více než 15 záznamů v rejstříku trestů a čtyřikrát už byl ve vězení, naposledy za loupež. V únoru mu vrchní soud potvrdil dalších 10 let za pokus o vraždu. Ve věznici v Horním Slavkově měl totiž pobodat spoluvězně upraveným příborovým nožem. V červnu se pokusil z Věznice Valdice utéct.

Josef Š. prý utekl z vycházkového dvora, prchal pak desítky metrů k věži, kde zrovna nebyl dozorce, přelezl dva ploty a zeď. V poli za věznicí ale jeho dobrodružství skončilo. Právě tam ho totiž dopadla vězeňská služba. A padlo při tom i několik výstřelů. „Muž měl překonat oplocení a ohradní zeď. Příslušníci vězeňské služby však okamžitě zareagovali a muže na útěku zpacifikovali,“ uvedla krátce po incidentu mluvčí krajské policie Eliška Majerová.

To potvrdila také mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. „Zasáhli přesně tak, jak měli a prchající vězeň byl zpacifikován. Byla použita služební zbraň, ale nikdo z přítomných nebyl zraněn,“ doplnila. Okamžitě po dopadení byl vězeň převezen na ošetření do nemocnice.

Ve vězení může strávit dalších 15 let

Detektivům měl co vysvětlovat. K bohaté trestní minulosti mu teď přibude ještě pokus o útěk. „Jičínští kriminalisté v uplynulých dnech obvinili 33letého vězně z přečinu maření úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny mu hrozí navýšení trestu až o pět let,“ řekla Majerová.

Podle jeho matky Ireny Š. ve vězení stráví ještě 11 let. „Nastupoval trest na čtyři roky, deset si přivydělal, takže mu teď zbývá 11 let. Každý navíc říká, že mu ještě přidají,“ řekla matka odsouzeného vězně.

Podle ní by však žádné navýšení dostat neměl. „Někde jsem se dočetla, že každý kriminálník má nárok na útěk. Nikoho nezabil, po cestě nic neukradl, dostal se vlastně jen přes tu zeď do pole. Podle mě by mu neměli dát nic,“ konstatovala žena. Jenže vyšetřovatelé mají jiný názor. Pokud vězni za útěk soud udělí maximální trest, nevyjde z věznice dřív než za 15 let.

Tagy:
policie trest vězení matka útěk věznice soud uprchlík Valdice Horní Slavkov Vězeňská služba České republiky Valdice (věznice) okres Jičín