Maye Musk: Tohle je víc, než o čem jsem kdy snila, říká matka slavných synů

Maye Musk je úspěšná podnikatelka, modelka a také máma tří úspěšných dětí včetně byznysmena a zakladatele společnosti SpaceX Elona Muska. Investice do jejich i svého vzdělání považuje za ty nejdůležitější. Velkým tématem je pro ni jako pro dietoložku také zdraví a zdravá strava. Pro Vogue CS se fotila v modelech DressX, značky digitální módy, se kterou spolupracuje – během své dlouhé modelingové kariéry zažila analogové focení, přechod na digitální přístroje a nyní i digitální oděvy. Jak sama říká, vše nové a futuristické ji baví, takže také sama inciovala focení, kdy svůj výsledný vzhled viděla až na samotných fotografiích.

Jako modelka a současně dietoložka působíte od svých 21 let. Jak se vám dařilo, zejména v počátcích kariéry, sladit osobní a pracovní život?
S modelingem jsem začala vlastně už v patnácti letech. Brala jsem to ale jen jako zajímavou brigádu. Tehdy převažoval názor, že modelkou může být žena maximálně do osmnácti. Zrovna v mém případě se ale všichni, včetně mě samotné, dost spletli. Jinak jsem toužila studovat přírodní vědy, mikrobiologii nebo chemii. Otec si ale přál, abych si zvolila studium, které povede k nějaké konkrétní profesi. A tak jsem se dostala k dietologii v Kapském Městě. Musela jsem se naučit afrikánštinu a studovat v cizím jazyce, což bylo opravdu těžké.

Vdávala jsem se brzy po absolvování školy a se třemi dětmi není jednoduché si hledat zaměstnání, přesto jsem nabízela alespoň konzultace pro přátele a známé. Když děti začaly chodit do školy, mohla jsem se pustit do podnikání, začít pořádat přednášky a provozovat soukromou praxi. Mezi rodinou a prací by měl každý najít rovnováhu. Čas s dětmi je důležitý. I když moje děti mi připomínají, že jsem často pracovala dlouho. Viděla jsem to tak u svých rodičů a já i moji sourozenci jsme byli velmi samostatní. Člověk dělá, co může, aby přežil.

Myslíte, že v dnešní době to mají podnikající matky snazší, nebo spíše naopak? Co byste jim poradila?
Děti jsou na prvním místě. Je třeba si správně nastavit priority a ujistit se, že je o ně dobře postaráno. Na tom se nic nezměnilo. Teprve pak můžete svůj čas rozdělit mezi podnikání a mateřství. Jakmile děti začnou chodit do školy, vaše možnosti se úplně změní, najednou máte volný čas a můžete skutečně pracovat na svém podnikání. A pokud svou práci milujete, nepřipadá vám vlastně jako práce.

Proměnily se vaše priority spolu s tím, jak jste dosahovala úspěchů?
Myslím, že jsem opravdu úspěšná až teď v poslední době. Ale celou dobu, v každé zemi a v každém městě, kde jsem žila, jsem tvrdě pracovala na tom, abych byla špičkovou dietoložkou, protože to vždy byla má hlavní práce. Jsem prezidentkou Kanadské dietologické asociace a patřím mezi první jihoafrické dietology. Americkou cenu pro podnikatele jsem získala ještě dříve než americké občanství. Celou dobu jsem se také stále zabývala modelingem, ale snažila jsem se to oddělovat.

Nechtěla jsem, aby mí pacienti měli pocit, že se jim nevěnuji, protože zrovna fotím nebo předvádím. Považovala jsem to za dočasné řešení a vůbec mě nenapadlo, že to vlastně bude trvat pořád. Úspěch vidím v tom, že dostávám práci, aniž bych musela jít na konkurz. Dostávám nabídky na přednášková angažmá, aniž bych musela rozesílat životopisy na konference a univerzity. Člověk ale musí jít stále dál, musí se pořád snažit, nesmí zpomalit. Musíte zůstat relevantní.

Máte pocit, že jste dosáhla všech svých profesních cílů a snů?
To, čeho jsem dosáhla, nebyly mé cíle a sny. Nesnila jsem o tom, že budu v sedmdesáti letech supermodelkou, protože to byla, když jsem začínala, opravdu šílená myšlenka. Tohle je víc, než o čem jsem kdy snila. Jsem za to moc vděčná. A doufám, že tím i inspiruji mladé ženy, že jim ukazuji, že není třeba zůstávat ve vyjetých kolejích. Na Instagramu jsem dostala zprávu od devatenáctileté dívky, která mi píše, že jí má kniha přinesla naději. To je skvělé. Samozřejmě že vždy existuje naděje. Mimochodem, moje kniha teď v češtině vychází i u vás, mám z toho obrovskou radost.

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném vydání Vogue Leaders, které je právě v prodeji společně s červnovou Vogue CS.

Prosincové číslo společně s Vogue Leaders v prodeji od 11. listopadu

Konferenci VOGUE live sledujte zde: https://www.vogue-live.cz/

Tagy: