Medaile pro hokejové mistrovství světa vznikají v Novém Boru. Mají jedinečnou podobu i příběh

Nejlepší hokejisté planety si v květnu v Praze po finále světového šampionátu pověsí na krk kus českého křišťálu.

Nejlepší hokejisté planety dostanou medaile ze severu Čech

Nejlepší hokejisté planety si v květnu v Praze po finále světového šampionátu pověsí na krk kus českého křišťálu. Čtvrtkilové placky broušeného a malovaného skla v kovové obroučce teď vyrábějí mistři skláři v Novém Boru na severu Čech.

Autorkou nápadité trofeje je designérka Kateřina Handlová, jejíž medaile je plná symbolů. Už sama volba materiálu odkazuje na řemeslo, kterým jsou Češi známí po celém světě. Má stuhy a použila barvy české trikolory. „Medaile svým tvarem připomíná puk, sklo je jako led, na kterém se hokej hraje, s pomocí vybroušených řezů se mi tam povedlo dostat i dynamiku. Rýhy připomínají stopy bruslí. Kovový rámeček okolo je pak jako mantinel,“ popsala mladá umělkyně, která tvrdí, že na hokej se dívá ráda.

ČTĚTE VÍCE: Pocta pro mučeného mistra světa. Praha má ulici se jménem Kobranova, poválečného Pastrňáka

Za každou medailí je v Novém Boru několik hodin práce, každý kus projde hned několika rukama. Základ vzniká ve speciální tzv. lehací peci. Tam se spékají dohromady dvě skleněné desky. „Používáme naprosto čiré sklo, které se musí dokonale očistit, jinak se na něm v peci vypálí každý otisk prstu, každé zrnko prachu. Mezi desky nasypeme skleněnou drť, ta způsobí, že při spékání uvnitř zůstanou zamčené malé bublinky vzduchu, použít se pro stejný účel dá i soda,“ popsal sklář Michal Ullrich, který se věnuje metodě spékání (fusingu) skla. Bublinky zapečené ve skle mají připomínat přírodní led, na kterém tradice hokeje začala.

Skleněné placky ořezané do potřebného tvaru a vyleštěné pak putují do brusičské dílny. Tam se jich ujímá zkušený brusič Petr Stehlík se svou ženou a synem. Jeho úkolem je vybrousit na skle symbolické stopy bruslí. „Nejdřív si medaili zapasuji do rámečku a pak si na ni podle šablony vyznačím fixou vzor, každá má jiný – zlatá, stříbrná i bronzová,“ vysvětlil před tím, než usedl k brusnému kotouči.

Jednotlivé rýhy mají různou šířku od jednoho do tří milimetrů. „Mám to sice podle šablony, ale stejně je každý kus originál, jsme lidé, ne roboti,“ poznamenal Ullrich. Z brusičské dílny jdou medaile do malírny. Tam získávají z jedné strany několika tahy štětcem podklad, který zvýrazní vybroušený vzor. Mimochodem, v barvě, kterou tu používají, najdete na zlaté medaili jedinou stopu opravdového zlata, masivní rámeček, který jako zlatý pouze vypadá, je totiž z pokoveného nerezu. Vybroušenou a malovanou medaili ještě čeká vytištění loga mezinárodní hokejové federace a finální kompletace.

„Ten rámeček má mírný přesah, který sklo chrání, aby přežilo i bujaré oslavy titulu v šatně,“ upozornil Michal Vlček, jednatel firmy Kolektiv ateliers, která jednotlivé specializované dílny zastřešuje. Každá medaile má čtvrt kila, přesně takovou váhu požadovala hokejová federace. „Hokejisté jsou velcí chlapi, tak asi potřebují pořádný kus medaile. Pro nás to byl docela oříšek, protože sklo je lehčí než obvykle používaný kov. Tak jsem udělal prototyp a zjistili jsme, že ho musíme ještě zvětšit, protože nám chybělo třicet gramů. I proto je nakonec ta placka tak velká,“ vysvětlil šéf firmy. Finále mistrovství světa se odehraje 26. května v Praze. Všichni doufají, že alespoň jedna sada křišťálových medailí zůstane v Česku.

Tagy:
sklo výroba trofej hokej broušení Nový Bor dílna Mistrovství světa v ledním hokeji MS v hokeji 2024 Petr Stehlík Kateřina Handlová Michal Ullrich