Mediální novela víří emoce v politice. Koncesionářské poplatky jsou za zenitem, řekl Juchelka

Mimořádná schůze Sněmovny, 12. 7. 2023. Úvodního slova se ujal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Chystaná mediální novela víří emoce mezi politiky

Vládou chystaná velká mediální novela, která počítá s výrazným zvýšením koncesionářských poplatků, začíná mezi politiky vířit emoce. Bylo to vidět na čtvrtečním jednání sněmovního mediálního výboru, kde se mimo jiné probíralo hospodaření České televize v minulém roce.

Česká televize v roce 2022 hospodařila podle poslanců v souladu s dlouhodobým plánem. A dokonce zvládla i ušetřit. „Nad rámec toho, co bylo předpokládáno dlouhodobými plány, bude k dispozici na konci letošního roku 200 milionů korun navíc,“ uvedl generální ředitel České televize Jan Souček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zásah do svobody slova? Evropská unie smetla ze stolu úplný zákaz špionáže novinářů

Veřejnoprávní médium letos operuje s rozpočtem skoro 7,5 miliardy korun. Návrh ministerstva kultury, který by navýšil koncesionářské poplatky na 215 korun měsíčně, ale počítá s navýšením příjmů o další miliardu a půl. Jak by s penězi Česká televize naložila, není zatím jasné. „Část do výroby, část určitě na dorovnání mezd. Kam dál by měly peníze přijít, to je na diskusi managementu,“ sdělil předseda Rady České televize Karel Novák.

Mediální novela přitom už teď rozděluje politiky. A terčem kritiky není jen zvýšení koncesionářských poplatků, ale třeba i jeho rozšíření na firmy nebo majitele chytrých mobilů a notebooků. „Zaznívalo od vlády, že se to nikdy dít nebude, a opak je pravdou. Jsem rozhodně proti,“ uvedl člen sněmovního výboru pro mediální záležitosti Jan Foldyna (SPD). „Koncesionářský poplatek se nezvyšoval 15 let. A za těch 15 let hodnota peněz výrazně klesla,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen sněmovního Výboru pro mediální záležitosti Jan Jakob. „Placení koncesionářských poplatků je v 21. století za zenitem. Vidíme to u celé řady zemí, které přistupují k jinému modelu financování veřejné služby. I mnoho ministerstev už v tuto chvíli dalo k této novele ve vnitřním připomínkovém řízení negativní stanovisko,“ podotkl předseda sněmovního výboru pro mediální záležitosti Aleš Juchelka (ANO).

Proti vládou plánované novele tento týden vystoupili i zástupci všech komerčních médií včetně CNN Prima NEWS. Navýšení poplatků by totiž podle nich narušilo rovnováhu mediálního trhu. Naopak Česká televize a rozhlas považují navýšení za nezbytné.

Tagy:
peníze Evropská unie Česká televize poplatek koncesionářské poplatky Jan Jakob Aleš Juchelka Ministerstvo kultury České republiky Jan Foldyna Karel Novák Jan Souček mediální novela