Zpověď ruského zajatce: Říkali, že jsme mírotvorci, měli jsme střílet i civilisty

Ruský zajatec o příkazech

Zpověď zajatého vojáka

Ukrajinská armáda zajala již více než 200 ruských vojáků. Při výsleších uvádějí, že mělo jít pouze o cvičení. Jeden ze zajatců nyní přiznal, že dostali i rozkaz střílet v případě odporu po civilistech. Těch od začátku konfliktu zemřelo již téměř 500.

Ruská armáda se na hranice Ukrajiny dostala 24. února v brzkých ranních hodinách. Jeden z více než dvou set zajatých vojáků nyní uvedl, že měli za úkol obsadit město Charkov, okupovat všechny hlavní trasy a uzavřít v něm civilní obyvatelstvo.

Ruská armáda ale měla i další úkoly. „Střílet v případě odporu a střílet po obyvatelích,“ řekl zajatý ruský voják a přiznal, že rozkaz se týkal i civilistů.

Podle plánu prý mělo dojít k obsazení města za tři dny. „Říkali nám, že jsme mírotvůrci a abychom osvobodili Ukrajinu od nacistů,“ popsal zajatec s tím, že měli obsadit Charkov a čekat na další rozkazy. Následně byl prý plánoval postup dál a obsazení dalších měst.

Ukrajinská vláda uvedla, že Rusko při konfliktu přišlo o více než 11 tisíc vojáků, nejde ovšem jen o mrtvé. Není totiž jasné, zda jsou do tohoto údaje započítaní pouze mrtví, nebo také zajatci a ranění. Americké ministerstvo obrany v úterý sdělilo, že podle jeho odhadů za dva týdny konfliktu zemřely dva až čtyři tisíce ruských vojáků. Kreml přiznal 500 mrtvých a 1 600 zraněných mužů.

Podle OSN si boje na Ukrajině vyžádaly už 474 obětí na životech mezi civilisty. Ověřují se informace o stovkách dalších obětí. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová oznámila, že při bojích zemřelo nejméně 41 dětí.

Tagy: