Město plné historie, Neruda zde našel inspiraci. Dnes jsou Hořovice proslulé i moderní nemocnicí

Městečko Hořovice leží ve svahu na dohled podbrdských lesů. Býval to kraj železáren, železných hamrů, kovářů a zejména chudých cvočkařů. V roce 1866 nazval Jan Neruda Hořovice ve svém fejetonu „Výlet do kraje bídy“ českým Betlémem. Inspirovala ho poloha města, jehož střechy jsou malebně rozesety na stráni zalesněného vrchu nad břehem Červeného potoka. Dnes zde žije asi 8 000 obyvatel a jde tak o třetí nejlidnatější město v berounském okrese. Leží nedaleko dálnice D5, takže může být zajímavým tipem na výlet. Město se ale pyšní také nemocnicí s vyhlášenou porodnicí.

Začněme výletem do historie. V Hořovicích jsou hned dva zámky. Ten starší původně patřil rodu Žerotínů. O pět set let později už ale místní šlechtě nestačil, a tak tehdejší český kancléř Jan František postavil o 200 metrů dál zámek nový. V minulosti měl hned několik vlastníků, mezi nimi i Fridricha Vilhelma, knížete z Hanau, který v roce 1852 za zámek zaplatil v přepočtu 2,5 milionu korun.

Jsou různé teorie, proč to udělal. Jedna z nich je i velmi romantická. „Vypráví se o tom, že koupil zámek pro svoji manželku pro paní Gertudu a protože ona byla neurozená dcera lékárníka, potřeboval pro ni sehnat knížecí titul, který byl vázán vždy na nějaký majetek,“ říká Libor Knížek, kastelán hořovického zámku. Intriky monarchy Fridricha zabraly, císař udělal jeho ženu kněžnou a jejich potomci vlastnili zámek až do konce druhé světové války, kdy panství připadlo v rámci Benešových dekretů státu.

Nedaleko odsud je lesopark Dražovka, který sloužil v minulosti panstvu jako obora. Na vrcholku byla později postavena barokní kaple. Lesopark rozkládající se na 145 hektarech láká jak pěší, tak sportovce na kolech, ale i rodiny s malými dětmi.

Hrad s pohnutou historií

Nejen samotné Hořovice, ale i jejich okolí nabízí spoustu zajímavých turistických cílů. Vydejte se na zříceninu hradu Žebrák, kterému se také někdy přezdívá Milenecký hrad. Přestože je tak trochu ve stínu hradu Točník, má Žebrák pohnutou historii. Původně patřil rodu Buziců, pro královský majetek ho následně koupil Jan Lucemburský. „Bylo to v době, kdy se jeho syn Jan Jindřich ženil s dívkou, která se jmenovala Markéta Tyrolská. Brzy ho ale zapudila, protože si prý neplnil manželské povinnosti,“ vypráví kastelán hradu Petr Zemánek.

Karel IV. tak musel bratra, který měl kvůli tomu evropskou ostudu, někam schovat. Jako nové útočiště Janovi posloužil právě hrad Žebrák. Mimochodem se svou další manželkou měl šest dětí. Takže se nakonec ukázalo, že Markétiny pomluvy o impotenci nebyly pravdivé. Dominantou zříceniny je vysoká Okrouhlá věž, která je také využívána jako rozhledna.

A proč se Žebráku říká Milenecký hrad? Podívejte se na úvodní reportáž.

Okolí Hořovic také stojí za návštěvu

Na opačnou stranu od Hořovic je Brdská vrchovina a hora Plešivec, která leží v nadmořské výšce 654 metrů a díky svému tvaru a poloze patří mezi jedny z nejvýraznějších brdských hor. Tento kopec má pro archeology velký význam. „Plešivec je nefalšovanou horou plnou pokladů, byly zde nalezeny bronzové předměty, tak i z hlediska informací, které nám tato lokalita poskytuje,“ říká Josef Hložek, zástupce vedoucího katedry archeologie Západočeské Univerzity v Plzni.

K Plešivci se váže řada legend a bájí, které najdete v úvodním videu.

Hořovická nemocnice má vyhlášenou porodnici

Přestože jsou Hořovice poměrně malé město, mají i svou vlastní nemocnici. Za vyhlášenou péčí sem jezdí lidé i z velké dálky. Ne náhodou zde získaly titul Porodnice Středočeského kraje. Budoucí maminky sem lákají nové moderně zařízené porodní sály i ochotný personál, který se specializuje na péči o předčasně narozená miminka.

Moderní vybavení, domácí dorty z nemocniční kavárny i osobní přístup. V hořovické nemocnici dělají vše pro to, abyste se tu cítili jako doma nebo v hotelu. Historie zdejší lékařské péče sahá přitom hodně hluboko. „První úvahy o tom, že by tu nemocnice mohla stát, už jsou od roku 1893. V roce 1914, když začala první světová válka, došlo k vybudování vojenského lazaretu. Jak šel čas, veřejnost volala po nemocnici,“ říká Blanka Červenková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice Hořovice. Základní kámen nemocnice byl položen v roce 1956 a na výstavbu přispělo celkem 60 obcí z okolí.

Dnes už jsou v nemocnici všechna základní oddělení. Vyhlášené je například to ortopedické nebo gynekologicko-porodnické. Velkou chloubou hořovické nemocnice jsou porodní sály. Ty byly slavnostně otevřeny v roce 2019. Jde o 4 porodní boxy a jeden operační sál, kde se provádějí císařské řezy. „Samozřejmě ulehčí práci a všichni jsme rádi za krásné prostředí, ve kterém můžeme přivítat budoucí maminky,“ říká Leoš Teslík, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Hořovice.

Paní Pavlína Vokáčová v Hořovicích porodila své první dítě a zanedlouho zde přijde na svět i to druhé. „Před sedmi lety jsem zde už rodila a byla jsem velmi spokojená. Příjemný personál, sestřičky, asi bych neměnila. Mohla jsem si tady vše vybrat i co se týče jídla,“ chválí si nemocnici spokojená maminka.

Jezdí sem rodičky nejen z Prahy a okolí, ale i z dálky jako třeba Karlovy Vary, Benešovsko, Roudnice nad Labem. Podle primáře se rodičkám v nemocnici vždy snaží vyjít vstříc, před porodem prý rády využívají relaxační prostředky na sálech. „V první době porodní je to třeba relaxační vana nebo nějaké ty závěsné prostředky, relaxační míče na uvolění zad,“ popisuje pomůcky k ulehčení porodu primář Leoš Teslík. Navázání včasného kontaktu zde probíhá bezprostředně po porodu, kdy miminko je ihned podáno mamince na hruď. Po dotepání pupečníku je ošetřeno přímo před zraky rodičů.

A kontakt dětí s rodiči je zde prioritou i u předčasně narozených dětí. „Máme interiér, který je situován, aby byl hodně rodinný, aby naše pacientky, které zde bývají docela dlouho, klidně i měsíc až dva, se cítily jako v domácím prostředí a tatínci zde mají neomezený vstup,“ říká lékařka Nikoletta Matowicka.

Nemocnice v Hořovicích toho brzy nabídne ještě daleko více. Vedle současných budov roste takzvaná nemocnice nové generace. Bude koncipována jako pandemická nemocnice. Nejen tedy, že bude sloužit pro případ, že by se vrátila situace, jakou známe z covidu, ale ta kapacita se několikanásobně zvětší. „Hlavně tam bude velký urgentní příjem. Potřebujeme i observační lůžka, když ten pacient přijde, naváže na to na komplement radiodiagnostický,“ popisuje Lucie Michajlov, marketingová specialistka Nemocnice Hořovice.  A to vše by nešlo bez lékařů a sestřiček, o které se zde také umí postarat. Areál nemocnice jim nabízí například služební byty i mateřskou školku.

Hořovice mají i svou sportovní ikonu

A nakonec naší návštěvy Hořovic se vydáme na koníčky a to s několikanásobným mistrem republiky a také mistrem Evropy v jezdectví. Aleš Opatrný se svým sportem procestoval mnoho zemí, navštívil spoustu krásných míst na své rodné město ale nedá dopustit. Na koni prý seděl dřív, než se naučil chodit. Zvolit si posléze dráhu profesionálního jezdce. Na jeho příběh se podívejte v úvodní reportáži.

Tagy: