Peklo v Mexiku. Mocný kartel rozpoutal po zatčení šéfa pouliční válku, střílí i na letadla

Střelba do civilních letadel, ozbrojené střety v ulicích a téměř třicet mrtvých. Mexickým státem Sinaloa zmítá konflikt mezi jedním z nejmocnějších drogových kartelů světa a vládou. Nepokoje propukly po zadržení syna nechvalně proslulého narkobarona Choakína Guzmána, známého jako El Chapo. Ten si za plánování vražd, únosy a obchod s drogami odpykává doživotí.

Válečnou zónu připomínají ulice mexického města Culiacán. Hněv kartelu Sinaloa vyvolalo zatčení Ovidia Guzmána, který se po dopadení svého otce stal jedním z vůdců možná nejmocnější drogové mafie světa.

„Krátce po jeho zadržení vyvolali členové kartelu blokády celkem devatenácti komunikací a podnikli ozbrojené útoky v četných zónách města Culiacán. A to včetně mezinárodního letiště a vojenské základny,“ uvedl mexický ministr obrany Luis Cresencio Sandoval.

Zatímco na sociálních sítích se začaly objevovat záběry po zuby ozbrojených bojovníků, včetně dětí, úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů. Výuka ve školách byla přerušena. Dvě civilní letadla zasáhly výstřely, zastavil se provoz na letišti.

Na jednom z videí dokonce členové kartelu pálí do vzduchu velkorážovou odstřelovačskou puškou, určenou k ničení obrněných vozidel, ve snaze sestřelit vládní letouny. Transportu syna kráčejícího ve stopách otce se jim ale zabránit nepodařilo.

El Chapo dvakrát uprchl

Přestože rozsáhlá operace vedoucí k zatčení se odehrála jen pár dní před návštěvou amerického prezidenta, Mexiko zatím vydání drogového bosse do sousední země odmítá. „S přihlédnutím k tomu, co se teď odehrává v ulicích, jsme ho do USA nemohli vydat,“ doplnil mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard.

Tam už si odpykává doživotí jeho otec „El Chapo” Guzmán, kterému se dříve podařilo dvakrát uprchnout z mexických vězení. Poprvé v dodávce mířící do prádelny a podruhé jeden a půl kilometru dlouhým podzemním tunelem vedoucím z nejstřeženější věznice v zemi.

Tagy: