Zabij, znásilni, ovládni. Brutální gangy terorizují Salvador, rozdrtit je má „železná pěst“

Své nepřátele nemilosrdně vraždí. Oběti rozstřílí na kusy nebo rozsekají mačetou – pro výstrahu. Gangy Mara Salvatrucha 13 a Barrio 18, které patří mezi nejbrutálnější na světě, dlouhá léta terorizují Salvador. Prezident Nayib Bukele vyhlásil organizovanému zločinu v zemi totální válku. Během operace „železná pěst“ policie s armádou pozavírala už na sto tisíc lidí, tedy přibližně dvě procenta dospělých obyvatel země, odhaduje CNN.

Když vyrazil Capricornio alias Kozoroh 19. března kolem desáté večer v Sonsonate ze svého domu hlídaného po zuby ozbrojenými strážci, netušil, že mu zbývá jen pár hodin života. Před půlnocí byl spatřen v baru Botanas, kde se dá kromě piva a kořalky snadno sehnat i kokain. Svědci, kteří ho té noci viděli, tvrdí, že jeden z nejdrsnějších vůdců gangu Mara Salvatrucha 13 vypadal divně, jako by byl z něčeho hodně nervózní.

Kozoroh si objednal pivo a za chvíli se s ním dala do řeči mladá žena, která se po nějaké době ztratila v davu. Barman si ji pamatoval, protože mu nechala štědré dýško. Kozoroh pak vyšel z lokálu ven a nasedl do své modré toyoty. Po chvíli do ní přisedla jiná dívka, která s ním také krátce hovořila, než z auta opět vystoupila. Byla poslední, kdo ho viděl živého. Krátce nato se k autu přikradlo zezadu několik mužů, kteří Kozoroha doslova rozstříleli na cucky. „V jeho těle později našli 16 kulek, sám prý stihl také asi třikrát vystřelit, nikoho však netrefil,“ píše bbc.com.

Za zradu vendeta

Kozoroh patřil celých dvacet let mezi jedny z nejdůležitějších vůdců gangu Mara Salvatrucha (MS-13). Vedl frakci San Cocos Locos de Sonsonate, než se rozhodl svůj gang zradit. Před sedmi lety se stal informátorem a jedním z klíčových trumfů prokuratury v boji proti této zločinecké organizaci, jejíž mocná chapadla vedou ze střední Ameriky až do USA. Stal se také prvním svědkem zavražděným za vlády prezidenta Nayiba Bukeleho, který se v zemi ujal vlády před dvěma lety a rozhodl se vyhlásit gangům válku na život a na smrt, jak uvádí CNN.

Kozoroha odepsali jeho vlastní lidé poté, co se provalilo, že obchodoval s narkotiky na vlastní pěst a celou organizaci tím obíral o nemalé peníze. V roce 2014 byl dopaden a uvězněn za držení drog. Tehdy dostal varování, že se ho gang chystá zlikvidovat. „Měli ho oběsit, uříznout mu ruce a nohy a vynést ven v popelnicích ‚jako každý jiný odpad‘,“ uvedl novinář Juan Martínez d'Aubuisson. V zoufalé snaze uniknout jisté smrti se Kozoroh pokusil získat policejní ochranu výměnou za své svědectví. Marně. Dostihlo ho jedno ze základních pravidel gangu Mara Salvatrucha 13 – v případě zrady dopadne na viníka nemilosrdná vendeta.

Proklatě dlouhých 13 vteřin

Gang MS-13 založili v 80. letech minulého století v Los Angeles salvadorští emigranti, kteří utekli do USA před občanskou válkou, a postupem času se jim podařilo proniknout do mnoha dalších oblastí Spojených států amerických. Po konci konfliktu se v 90. letech přesunuli zpět do vlasti, což způsobilo v zemi extrémní nárůst kriminality. Akční rádius gangu je velmi široký – zahrnuje drogy, zbraně, vraždy, dětskou prostituci, vyděračství, výpalné, znásilňování, únosy i loupeže.

Brutalitu gangu vyjadřuje heslo: „Zabij, znásilni, ovládni.“ Jeho členové se obvykle dají snadno rozeznat díky výrazným tetováním, v nichž dominují písmena M, S a číslice 13, které často zdobí i jejich obličej. Gang sice vznikl v USA, jeho název však odkazuje na rodnou zemi jeho členů. Mara znamená obecně banda lidí, Salvatrucha se skládá ze dvou slov – Salva jako zkrácenina pro Salvador, zatímco trucha je slangový výraz pro chytrého, mazaného člověka, píše Infobae.com. Číslovka 13 pak odkazuje na iniciační rituál, během nějž musí noví rekruti přetrpět 13 vteřin soustavného bití ze strany mazáků. Mlácení se ovšem mohou vyhnout v případě, že zabijí člena některé jiné znepřátelené bandy.

Armáda dětí

Jedním z největších rivalů je pro MS-13 gang zvaný Barrio 18. Ten založili v oblasti Los Angeles už v 60. letech minulého století mexičtí emigranti. Banda si dala do názvu osmnáctku, neboť vznikla v oblasti 18. ulice v losangeleském distriktu Rampart. Později se notně rozrostla, jelikož neváhala do svých řad přijímat i osoby jiných národností a ras, uvádí Proceso digital.

Také v tomto případě číslovka v názvu odkazuje na důležitý rituál: Jakékoli provinění proti zákonům gangu se trestá tvrdou nakládačkou, která trvá 18 sekund. „Osmnáctce“ se přezdívá někdy také Armáda dětí, protože do svých řad nabírá i žáky základních a středních škol. Členové této bandy se dají také snadno rozeznat, číslici 18 si totiž také nechávají často vytetovat rovnou na obličej.

„Barrio 18 je jednou z největších zločineckých organizací na západní polokouli,“ uvádí Insight Crime, web specializovaný na kriminalitu v Americe. Tento gang měl v roce 2007 na svědomí mimo jiné únos a vraždu Edwina Reného Palaciose, 16letého bratra známého honduraského fotbalisty Wilsona Palaciose, který hrál v Premier League. Přestože rodina zaplatila výkupné, únosci mladíka nakonec zavraždili, jeho ostatky byly později nalezeny v horách na severu Hondurasu. Barrio 18 dnes operuje nejen v Americe, ale i v Evropě – ve Španělsku, Francii či Německu. V Salvadoru je aktivní především frakce „osmnáctky“ zvaná Revolucionarios (Revolucionáři), uvádí infobae.com.

Sto tisíc vězňů

„Salvador se stal v roce 2015 zemí s nejvyšší mírou vražd na světě, kdy na každých 100 tisíc obyvatel připadalo 100 zavražděných. Míra násilí v zemi předčila i neblahé období občanské války mezi lety 1979 a 1992,“ upozorňuje Jonathan D. Rosen, profesor na Univerzitě v New Jersey, který je autorem několika knih o organizovaném zločinu.

Teror v Salvadoru přesáhl kritickou hranici letos v březnu, kdy při vyřizování účtů mezi znepřátelenými gangy zemřely desítky lidí. Tehdy vyhlásil prezident Nayib Bukele organizovanému zločinu válku. Hlava státu, která s oblibou nosí čepici kšiltem dozadu, zavedla výjimečný stav a omezila v zemi mimo jiné ústavní právo na shromažďování. Bukeleho válka proti gangům kulminovala letos začátkem prosince, kdy bezpečnostní složky obklíčily předměstí San Salvadoru Soyapango a pozatýkaly tisíce lidí. CNN odhaduje, že za mřížemi dosud skončilo na sto tisíc lidí, tedy celé dvě procenta dospělé populace v zemi, kde žije přibližně šest milionů obyvatel.

Experti se ovšem obávají, že cena za vymýcení zločineckých band bude v Salvadoru velmi vysoká. Věznice nyní praskají ve švech a uživit tak vysoký počet vězňů je velmi nákladné. Válka proti gangům má navíc za následek radikalizaci společnosti, zatímco v ulicích hlídkuje armáda. „Během razií v chudinských čtvrtích dochází často k porušování lidských práv, svévolnému zatýkání a mučení,“ tvrdí Juan Pappier z organizace Human Rights Watch.

Zrádná tvrdá ruka

„Politika tvrdé ruky ovšem zdánlivě funguje, počet vražd se během letoška výrazně snížil,“ tvrdí Tiziano Breda, expert na střední Ameriku z organizace Crisis Group. A Bukeleho popularita mezitím závratně stoupla. V průzkumu, který provedla skupina CID Gallup ve 12 latinskoamerických státech mu vyjádřilo podporu 86 procent dotazovaných. Místní pozorovatelé upozorňují, že Bukeleho se budou snažit napodobit i lídři dalších zemí v regionu, které mají podobný problém se zločineckými gangy.

Například Chile a Honduras také nedávno vyhlásily výjimečný stav kvůli násilí v ulicích, Ekvádor přijal podobná opatření kvůli nepokojům ve věznicích. „Politika tvrdé ruky se však mnohokrát v Americe obrátila proti tomu, kdo ji použil,“ upozorňuje Jonathan D. Rosen. Bývalý salvadorský prezident Antonio Saca, který v roce 2018 přiznal, že zpronevěřil z veřejných fondů 300 milionů dolarů, zavedl již dříve plán známý pod označením „supertvrdá ruka“. Nařídil v zemi masivní zatýkání, dosáhl však pouze toho, že zločinecké bandy za mřížemi zkonsolidovaly svou moc.

Ochránci lidských práv proto varují, že Bukele ve svém tažení proti zločinu dalece překračuje hranici respektování lidských práv. Důkazem mají být ostré zákroky proti nepohodlným novinářům. Připomínají také, že před dvěma lety prezident neváhal dokonce poslat do Kongresu ozbrojené jednotky, aby důrazně pohrozil zákonodárcům, kteří by si snad dovolili odmítnout schválení financí pro prezidentův ambiciózní plán boje proti zločineckým organizacím.

Tagy: