Milan Kubek: Konečně můžeme přejít do protiútoku vůči hnusnému čínskému viru

Milan Kubek

„Na dnešní den jsem se velmi těšil. Na to, že budeme moci přejít do protiútoku vůči hnusnému čínskému viru, který náš život otravuje už deset měsíců,“ řekl k prvnímu dni, kdy se v České republice začalo očkovat proti COVID-19, prezident České lékařské komory Milan Kubek. CNN Prima NEWS také sdělil, že jen co to bude možné, nechá se očkovat.

Podle Kubka nic jiného než očkování ČR zpět do normálního života nevrátí. „Prvních deset tisíc vakcín je určitým symbolem jednoty Evropské unie, která nenechala menší státy, jako jsme my, ve štychu,“ pokračoval v reakci na začátek vakcinace Kubek.

Nyní je prý především na vládě, aby do České republiky v historicky krátké době dopravila miliony dávek vakcíny. „Jedná se o logistickou akci, která v naší zemi nemá obdoby. Potřebujeme vybudovat zhruba padesát velkokapacitních očkovacích center, kdy každé dokáže denně naočkovat minimálně tisíc lidí,“ uvedl Kubek.

Ke všem centrům se navíc musí připočítat jeden či více mobilních očkovacích týmů, které budou jezdit po domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních, kde nejohroženější skupiny naočkují přímo na místě. „Zároveň musí navštěvovat seniory v domácnostech, kteří už měsíce ze strachu z onemocnění nevychází ze svých domovů. Nemůžeme je nacpat do autobusů a vyvézt na očkování, kde by se mohli nakazit,“ míní Kubek.

Zapotřebí je rovněž zajistit miliony jehel a rukavic: „To vše je nutné dobře zorganizovat vzhledem k tomu, že ze začátku budou vakcíny velmi nedostatkovým zbožím. Musíme je maximálně využít. Čím rychleji se nám podaří naočkovat nejohroženější skupiny a ty, kteří se o ně starají, tím rychleji se naše životy vrátí zpět do normálu,“ konstatuje Kubek.

Jen díky očkování se podle něj přestane opakovat systém „brzda–plyn“, tedy neustálé rozvolňování a zpřísňování vládních nařízení.

K očkování lidi donutí chuť vrátit se zpět do normálu, míní Kubek

Podle průzkumů mezi veřejností je zájem o očkování spíše menší. Kubek si ale myslí, že se zvýší. „A to ve chvíli, kdy lidé uvidí, že jsou naočkovaní jejich známí, nic se jim nestalo a začínají opět normálně žít,“ myslí si. Zásadní podle něj je, že největší zájem o očkování existuje mezi ohroženými skupinami.

Odpírače očkování může k vakcinaci nasměrovat sofistikovaná kampaň, ve které jim budou předloženy logické a faktické argumenty. „Určitě má také význam, že se nechají očkovat osobnosti jako profesor Pavel Pafko. Dále pomůže, když se nechá očkovat pan prezident a známí umělci,“ řekl Kubek.

Podle prezidenta komory jde o jedinou cestu, aby se děti vrátily zpět do škol a lidé mohli v létě cestovat. „Bohužel ale na zdravotníky čeká ještě obrovský úkol, a to zvládnout třetí vlnu, která se nám teď v České republice rozjíždí,“ konstatoval.

Právě za začátkem třetí vlny podle Kubka stojí nezodpovědnost vlády: „Populisticky rozvolnila před Vánoci opatření, ačkoliv to ekonomicky nepomohlo. Bohužel za každý den rozvolnění zaplatíme minimálně jedním, ale spíše více dny v karanténě po Novém roce.“

Nejvíce Kubka mrzí, že vláda spoléhá na zdravotníky, kteří situaci „nějak zvládnou“. Jenže zdravotnictví ještě nedobojovalo jarní bitvu a už jej vláda tlačí do další. „Nemůžeme se pořád zaměřovat pouze na covid, plánované operace se totiž nedají nestále odkládat,“ dodal.

Tagy: