Nerozumím Čechům, kteří váhají s vakcinací, řekl již naočkovaný chirurg Pafko

Chirurg Pavel Pafko

Pocity chirurga po očkování

V pražské Fakultní nemocnici v Motole byl prvním očkovaným proti koronaviru známý chirurg Pavel Pafko. Ten podle svých slov nerozumí části populace, která váhá s očkováním, řekl před samotným vpichem jehly. V nemocnici bylo připraveno 1 975 dávek vakcíny, denně se zvládne v tomto ústavu naočkovat kolem 500 lidí, řekl novinářům ředitel nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD).

„Nerozumím těm 45 procentům českých obyvatel, kteří váhají s vakcinací,“ řekl Pafko. Podle něj by lidé měli věřit lékařům nikoliv až v době, kdy se dostanou na jednotky intenzivní péče, ale i při prevenci. Podle něj je přitom mnoho lidí, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou nechat očkovat.

Pode Pafka by se lidé, kteří se očkování bojí, měli poradit se svým lékařem. Vakcína od firem Pfizer a BioNTech má 93procentní účinnost a byla otestována na více než 40 tisíci lidech, není tak podle něj proč se obávat.

Pacient stráví v nemocnici necelou hodinu

Nemocnice obdrží další dávky vakcíny nejspíš 7. ledna a potom je bude získávat s týdenním intervalem. Jako první se podle Ludvíka nechají očkovat zdravotníci a pacienti z léčebny dlouhodobě nemocných. V nemocnici je připraveno pět očkovacích týmů, v každém by měl sloužit lékař, dvě sestry a dva administrativní pracovníci.

Pacient by podle ředitele měl při očkování strávit v nemocnici necelou hodinu, většinu času zabere čekání na možnou reakci, jako při každém podobném očkování, a také informování lékaře o anamnéze. Ludvík doufá, že se nechá naočkovat všech 6 300 zaměstnanců, kteří v Motole pracují.

Denně nemocnice zvládne naočkovat kolem 500 lidí, po 21 dnech bude ale třeba kapacity rozdělovat, aby mohli lidé přicházet pro druhou vakcinační dávku. Ludvík sám očkováním zatím neprojde, má vysoké hodnoty protilátek kvůli prodělanému koronaviru. Až klesnou, vakcinovat se nechá.

Do Česka v sobotu dorazilo prvních 9 750 dávek vakcíny, v prosinci a lednu by jich podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mělo být dohromady 355 tisíc.

Tagy: