Milan Lasica nebyl jediným hercem, který zemřel na place. Koho potkal stejný osud?

Traduje se, že zemřít přímo na scéně, ať už na prknech, která znamenají svět, nebo před kamerou, je pro herce ta nejlepší smrt. Slovenskou legendu Milana Lasicu takový osud potkal. Kteří další kolegové umírali přímo na place?

Jan Libíček – Naposledy vydechl Jaromíru Hanzlíkovi v náručí
Smrt ho postihla během natáčení komedie Jak utopit doktora Mráčka anebo Konec vodníků v Čechách, kde hrál vodníka Aloise. Skonal během scény, kterou na Vltavě točil s Jaromírem Hanzlíkem. Zemřel mu přímo v náručí. Libíček měl velké zdravotní problémy. Měl silnou cukrovku, selhávaly mu ledviny, ale odmítal se svěřit do péče lékařů, z nichž měl panický strach. Když zemřel do jeho postavy byl obsazen Zdeněk Řehoř.

Václav Lohniský – Zabořil se hlavou do sněhu a byl konec
Také odchod herce, kterého nejvíce proslavila role psychiatra Chocholouška v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje, byl velmi nečekaný a náhlý. Zemřel uprostřed natáčení filmu Krakonoš a lyžníci. „Zrovna se měl točit záběr, kdy z vrcholku hor sjede jako financ v uniformě na lyžích do údolí. Vydal jsem se s ním do stráně, on si nesl lyže a já se snažil zprovoznit nefunkční vysílačku. Ještě jsem mu říkal, ať na mě počká, že mu je vezmu. Těkal jsem očima mezi vysílačkou a místem, odkud se měl pořídit záběr, a najednou vidím, že si pan Lohniský lehl do sněhu. Říkal jsem mu, že to není vhodné místo pro odpočinek, ale hned jsem poznal, že něco není v pořádku. Přiběhl jsem k němu a viděl, jak se mu protočila bělma,“ zavzpomínal na hrůzný zážitek Zdeněk Troška, který v té době pracoval jako asistent režie. Přestože ihned zavolal lékařskou pomoc, všechno bylo marné. Lohniského zradilo srdce, osudným se mu stal třetí infarkt, který byl velmi masivní. „Doktoři nám řekli, že by ho nezachránilo ani to, kdyby tam na kopci byl s námi zdravotník,“ povzdechl si Troška.

Stanislav Tříska – Bezvládné tělo našla divadelní uklízečka
Herec, kterého nejvíce proslavila role Škopka v trilogii Slunce, seno..., zemřel náhle ve své šatně zlínského divadla pár minut poté, co odehrál představení. Užil si potlesk ve stoje, šel se osprchovat, pak se spokojeně usadil na svou židli a zkolaboval. Příčinou byl infarkt. Bylo mu třiašedesát let. Bezvládné tělo našla až další den ráno divadelní uklízečka.

Oldřich Lipský – Smrt před kamerou
Známý režisér a bratr herce Lubomíra Lipského skonal během natáčení komedie Velká filmová loupež, do které se mu podařilo obsadit plejádu těch nejlepších herců, co v té době byli k mání. Na práci se velmi těšil, ale bohužel se výsledku už nedožil. Přímo při natáčení ho postihl infarkt. Lékařům se ho na místě ještě podařilo oživit, ale během převozu do nemocnice zemřel. Vzhledem k tomu, že už byla polovina filmu natočena, bylo rozhodnuto, že se snímek i přes smutnou událost dokončí. Režie se po něm ujal Zdeněk Podskalský.

Věra Špinarová – Kolaps po druhé písničce
Zpěvačka zkolabovala během svého koncertu v čáslavském divadle, kde vystupovala s kapelou syna Adama Pavlíka. Tragédii přitom vůbec nic nenasvědčovalo. „Ten den probíhal jako vždycky. Přijel jsem pro mámu, naložily se věci a jeli jsme na vystoupení. Máma byla hrozně veselá, celou dobu si zpívala,“ popsal její poslední hodiny syn Adam. Během koncertu Věra odzpívala dvě písničky, pak se na něj otočila a oznámila mu, že má problémy s dechem a musí si na chvíli odpočinout. „Odešli jsme do šatny, kde ten její stav začal být podstatně horší. Najednou říkala, že nemůže dýchat a začala ztrácet vědomí. Okamžitě jsme zavolali záchranku. Přiběhly k ní také dvě lékařky, které byly v hledišti, a začaly s resuscitací,“ uvedl hudebník. Zpěvačka byla ve vážném stavu transportována vrtulníkem do nemocnice v pražském Motole. Z kómatu už se neprobrala a po čtyřech dnech zemřela. Bylo jí pětašedesát let.

Tagy: