Boháči z parků a laviček: Bezdomovci dostanou v Praze od státu miliony, mají jim pomoci z ulice

Ministerstvo práce a sociálních věcí zkouší experiment.

Čtyřicet lidí bez domova v Praze dostalo 100 tisíc

Ministerstvo práce a sociálních věcí spolufinancuje na první pohled velmi zvláštní projekt. Vybraní bezdomovci z Prahy dostanou miliony korun. Celkem 40 lidí získá každý po 100 tisících. Jde o vědecký pokus, který zkoumá, zda taková částka pomůže lidem bez domova z ulice. Něco podobného prý zabralo v Kanadě a státu by to do budoucna podle výzkumníků ušetřilo spoustu peněz.

„Přišla jsem o bydlení, protože zvedali nájem. Přišla jsem i o děti – azylové domy byly věčně plné a tak jsem se ocitla na ulici,“ popsala pro CNN Prima NEWS svůj příběh paní Tereza, která je jedním ze čtyřicítky lidí, kterým byla nabídnuta pomocná ruka, tedy konkrétně 100 tisíc korun. „Člověk má nějaké problémy a dluhy, takže bych to určitě využila na to, ale ne celou částku,“ řekla Tereza.

ČTĚTE TAKÉ: Nepřispívejme na reprezentaci první dámě, míní Šichtařová. Nejsme monarchie, souhlasila Matesová

K získání finanční injekce stačilo splnit tři kritéria. Nemít vážný problém s alkoholem, nebýt na ulici déle než dva a půl roku a být českým občanem. „Naši tazatelé obcházeli a dotazovali lidi bez domova třemi standardizovanými dotazníky. Následně byla data vyhodnocena, anonymizována a na základě náhodného výběru vybrána skupina,“ vysvětlila šéfka výzkumného týmu Melanie Zajacová. „Je to o důvěře a důvěra je i to, že se ptáme, zda netrpí žádnou závažnou psychiatrickou chorobou a příliš nepijí, protože by je to mohlo ohrozit na životě, když takovou částku dostanou,“ doplnila ředitelka organizace Neposeda Jana Hamplová.

Projekt předpokládá, že jednorázový vysoký dar dokáže člověka bez domova nejen dostat z ulice, ale zároveň ušetří eráru každoročně mnohem vyšší částky, protože podle dostupných informací činí roční náklady na jednoho bezdomovce v Česku zhruba dva miliony korun. „Teď to funguje tak, že lidem bez domova platíme sociální a zdravotní služby, azylové domy, občas jim dáme jídlo nebo spacák. Tahle pomoc ale nevede k tomu, aby se z ulice dostávali, pouze jim to život v ulicích prodlužuje a mírně ulehčí,“ popsala Hamplová.

Vyhozené peníze?

Na veřejnost působí experiment poněkud rozpačitě. „Nevím, zda je to správná cesta. Měli by jim spíš udělat nějakou osvětu, aby věděli, jak s těmi penězi pracovat,“ uvedl jeden z dotázaných. „Někteří by se snad dali zařadit do společnosti, ale já si myslím, že ve většině případů to jsou vyhozené peníze, protože práce je pořád dost,“ míní další.

Nejvyšší míru bezdomovectví v Evropské unii má Francie, druhá příčka patří České republice a třetí Německu. Za financováním projektu stojí ministerstvo práce a sociálních věcí a soukromí investoři. Zda peníze opravdu pomohou snížit počet lidí bez domova v ulicích, se ukáže za rok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vánoce zaútočí na naše peněženky. Za co si připlatíme a kolik bude stát stromeček?

Tagy:
peníze ulice pomoc experiment pokus lidé bez domova Praha Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky