O střelbě Jurečka věděl dřív, než říká, tvrdí podřízený. O čem dalším lže, ptá se politolog

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr Marian Jurečka zváží rezignaci. A to kvůli večírku na ministerstvu práce během střelby na fakultě

Kdy se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dozvěděl o střelbě na pražské filozofické fakultě? V nedělním vyjádření tvrdil, že informace o krvavém masakru během vánočního večírku jeho resortu neměl. Ačkoliv dostal v 17 hodin zprávu o svolání mimořádného jednání vlády, na telefonu si ji dle svých slov přečetl v 18:26. Podřízený ale pro MF DNES uvedl, že Jurečka lže. Společně se o střelbě měli bavit již kolem 16. hodiny, uvádí deník. Jak sdělil CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš, je otázkou, v čem dalším ministr národu ještě může lhát.

„Dostal jsem informaci o svolání mimořádné vlády v 17 hodin. Na mobilu, který jsem používal v tu dobu, jsem si zprávu přečetl v 18 hodin a 26 minut. V ten okamžik jsem na ni také odpověděl. Okamžitě jsem dával vyjádření pro veřejnost na sociální sítě,“ sdělil ministr po nedělním vysílání pořadu Otázky Václava Moravce.

„Kdybych měl informace v reálném čase po 16. hodině, rozhodně by to setkání skončilo dřív asi jako na ministerstvu kultury,“ zdůrazňoval. Jenže právě v této věci má dle podřízeného Jurečka lhát. Redakci MF DNES sdělil, že se s ministrem právě na téma střelby na fakultě bavil kolem 16. hodiny.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečkovo přešlapování je za hranou, večírkem si zničil pověst, říká politolog. Vyměnil by ho

Ve vyjádření, které Jurečka MF DNES v neděli prostřednictvím mluvčí poslal, toto tvrzení úplně nevyvrátil. „Nikdy jsem nepopíral, že bych v průběhu odpoledne neslyšel kusé informace o střelbě, zabral jsem se však do diskuse se svými zaměstnanci a nevěnoval bohužel patřičnou pozornost vývoji situace na filozofické fakultě,“ uvedl.

Konec? 3:30 ráno

Navzdory omluvám a nejrůznějším vysvětlením se Valeš domnívá, že by premiér Petr Fiala (ODS) měl Jurečku z funkce ministra odvolat. „Na vyjádření Jurečky jsme čekali 14 dní. Za druhé, Jurečka nečinil v té době, co měl – tak jako ministerstvo kultury okamžitě zastavit večírek. A za třetí: máme důvodné pochybnosti o vysvětlení, kdy Jurečka jako místopředseda bezpečnostní rady státu věděl, mnohem dříve než v 17 hodin, co se děje, a nepřiznal to,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Za velmi závažný politolog považuje i fakt, že Jurečka hned nepřiznal, že se na večírek – který pokračoval – vrátil po jednání vlády. „Přišel jsem a bylo tam tak 30 až 40 lidí, kteří si povídali mezi sebou a pouštěli si hudbu z mobilu, reproduktorů. Já jsem si šel vyřídit nějaké věci do kanceláře, a pak jsem přišel za nimi. Odcházel jsem někdy asi v půl čtvrté ráno,“ uvedl v neděli ministr.

Dříve však Jurečkův resort tvrdil, že ačkoliv měl večírek pokračovat do večerních hodin, byl předčasně ukončen s ministrovým odjezdem na jednání vlády. Lidé se údajně ze sídla MPSV měli začít rozcházet domů. „Byla chyba, že jsem kolem 19. hodiny setkání neukončil a lidi naprosto restriktivně neposlal domů,“ litoval nyní Jurečka.

K tomu, že měl ministr ohledně času zjištění střelby údajně lhát, se vyjádřil také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „To je vlastně dobrá zpráva. Kdyby se skutečně místopředseda vlády a člen BRS dozvěděl o té tragické události až v 18:26, bylo by zřejmé, že stát nefunguje. Takhle je to jen individuální, nikoliv systémové selhání,“ napsal na sociální síti X.

Křesťan bez empatie

„Staly se dvě špatné věci. Jednak, že Jurečka nebyl dostatečně schopen vyhodnotit situaci. Přesto, že je křesťan a ke křesťanství patří empatie a soucit k bližnímu, tak nechal večírek pokračovat. A druhá věc – bohužel, nemluvil pravdu. Je otázka, v čem dalším může pan ministr národu lhát. Myslím, že prostor pro okamžitou demisi se přímo nabízí,“ zdůraznil Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vrah z fakulty koupil brokovnici dva měsíce před činem. Nebyl mi podezřelý, řekl prodávající

Mimo jiné souhlasí i s kritikou opozice, že se Jurečka chová arogantně až papalášsky. „A to by si měl uvědomit pan premiér. Koalice nastupovala s tím, že zavede novou politickou kulturu slušnosti a korektnosti. (...) Současná politická kultura této vlády ale nedosahuje ani té přechozí, což je hrozné. Premiér by si měl uvědomit, že škody budou mnohem větší, když Jurečku neodvolá. Samozřejmě to je ke zvážení premiéra, jak populární nebo nepopulární chce být,“ zmínil.

V kontrastu s minulou vládou Andreje Babiše (ANO) politolog připomněl kauzu exministra zdravotnictví Romana Prymuly, který rezignoval kvůli tomu, že porušil vlastní hygienická opatření, když se „pouze sešel“ v uzavřené restauraci s Jaroslavem Faltýnkem, bývalým předsedou Poslaneckého klubu hnutí ANO.

Celá kauza kolem toho, jak se Jurečka osudného 21. prosince zachoval, vygradovala do situace, kdy připustil nabídku rezignace. „Přemýšlím nad ní. Kdyby to pan premiér a náš celostátní výbor vnímali jako věc, kterou bych měl udělat, jsem na to připraven,“ uznal. Jak ale Fiala uvedl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS, Jurečkovo odvolání nepřipravuje.

„Změny ve vládě jsme již z různých důvodů udělali. Nebylo jich úplně málo. Kabinet má fungovat jako tým. Kdybych měl pocit, že mám nějakou změnu udělat, tak nebudu váhat. Nemyslím, že teď výměnu potřebujeme,“ podotkl Fiala.

Tagy:
Marian Jurečka masakr střelba politika omluva empatie večírek premiér Petr Fiala kritika kultura rezignace odvolání politolog ANO 2011 demise vláda Lukáš Valeš pochybení ministr práce a sociálních věcí Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vánoční večírek střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy