Státní sektor „uvěznil“ české pracovníky. Nezaměstnanost dál poroste, očekává Šichtařová

ekonomka Markéta Šichtařová

Co na to vaše peněženka (60)

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na čtyři procenta a její růst bude pokračovat. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to predikovala ekonomka Markéta Šichtařová. Za problém označila, že firmy opouštějí zdejší trh a míří do zahraničí. Její kolega Pavel Peterka naopak očekává pokles nezaměstnanosti na historická minima.

Šichtařová i přes lednový nárůst nezaměstnanosti zdůraznila, že její hodnota je oproti zahraničí i nadále výjimečně nízká. „Není to ale proto, že by česká ekonomika perfektně jela, ale proto, že máme jedno z nejvyšších procent státních zaměstnanců ve srovnání s Evropskou unií. Pracovní síly jsou v podstatě ‚uvězněny‘ ve státním sektoru a potom chybí v tom soukromém,“ sdělila v pořadu Co na to vaše peněženka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ať se Fiala nechlubí zkrocením inflace, hřímá opozice. Úspěch jde i za vládou, říká ekonomka

Vyšší nezaměstnanosti je podle ní způsobená i tím, že se závěrem roku řadě pracovníků končily kontrakty. „Spousta firem už také nemá zakázky a vedle toho část průmyslových firem odchází do zahraničí. Takže míra nezaměstnanosti letos rozhodně poroste. Není to ale zásadní problém ve srovnání se zahraničím, protože máme jednu z nejnižších měr nezaměstnanosti v Evropské unii,“ uvedla Šichtařová.

To ekonom Pavel Peterka žádný výrazný nárůst nezaměstnanosti nečeká. „Věřím, že v průběhu dalších let opět klesne na minima. V České republice je dlouhodobě nedostatek pracovních míst, takže by musela odejít spousta zahraničních firem, aby nezaměstnanost v České republice dlouhodobě vzrostla. A je pak otázka, jestli jejich místo nevezmou třeba jiné společnosti, které rády přijdou,“ popsal Peterka ve vysílání na CNN Prima NEWS.

Tagy: