Mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou? Žádná neprobíhají, tvrdí Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov

Válka na Ukrajině (17.5.2022 9:00)

Jednání mezi Moskvou a Kyjevem ohledně vyřešení situace na Ukrajině nepokračují. Podle agentury TASS to uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podle něj se tak děje vinou ukrajinské strany, Kyjev prý nereagoval na návrh dohody.

„Rozhovory nepokračují. Ukrajina se z vyjednávacího procesu fakticky stáhla,“ reagoval Ruděnko na otázku novinářů z ruské agentury.

„Rusko na rozdíl od nás za 82 dnů války nepochopilo, že situace na Ukrajině vůbec není taková, jaká byla na začátku. Oni (Rusové) své směrnice nemění, pokračují ve vydírání, veřejně probírají některá stanoviska,“ řekl Podoljak podle agentury Unian. „Vznášejí (Rusové) výhrady proti Ukrajině, žijí ve světě, ve kterém se vyskytuje ‚ukrajinský nacismus‘. Světu je už známo, že nyní existuje jen jeden typ nacismu – ruský. Je zřejmé, že ještě potrvá nějaký čas, než budeme moci přistoupit důkladněji k tomuto problému. Problému denacifikace Ruska v rámci vyjednávání,“ dodal Podoljak, který při předchozích rozhovorech byl členem ukrajinské delegace.

„Nyní je (proces vyjednávání) pozastaven. Po istanbulském komuniké nedošlo ke změnám, postupu vpřed,“ uvedl Podoljak. Ruská federace podle něj zůstává ve svém stereotypním myšlení. „Ale každá válka skončí za vyjednávacím stolem. Moderovat tento proces bude (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj,“ míní poradce.

„Rusko nemůže zastavit tuto válku v takové podobě, jak by chtěli (někteří) Evropané,“ odpověděl Podoljak na otázku, zda Kyjev bude přihlížet ke stanovisku některých západních politiků toužících co nejdříve ukončit válku, aby umožnili ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi zachovat si tvář.

O pauze v ukrajinsko-ruských jednáních píší média již několik dnů v kuse. Podle vojenských analytiků se obě strany na východě i jihu Ukrajiny snaží získat kontrolu nad co největším územím. Proto v současnosti k jednání u stolu není příliš mnoho důvodů. Deník Ukrajinska pravda také začátkem května oznámil, že poklesly vyhlídky i na setkání prezidentů obou zemí.

Po zahájení ruské invaze v Bělorusku několikrát jednala ukrajinská a ruská delegace. Poté se jednání přesunula do Turecka. Ruský a ukrajinský ministr zahraničí se setkali 10. března v letovisku Antalya a 29. března v Istanbulu.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se Ukrajina stala loutkou západních zemí. „Naši nepřátelé ukradli naše peníze a používají Ukrajinu, aby nám ublížili,“ uvedl podle televize Russia Today (RT). Dodal, že činy Západu, konkrétně ekonomické sankce proti Rusku a vyzbrojování Ukrajiny, se rovnají válečným aktům.

Moskva přitom nadále svou agresi a okupaci cizí země označuje za speciální vojenskou operaci.

Tagy: