Proč Rusové zabili českého dobrovolníka? Možná ze strachu a zhovadilosti, připouští Šándor

Andor Šándor

Šándor k nálezu těla českého občana

Důvodů, proč Rusové zabili českého dobrovolníka, se nabízí hned několik. Vojáci se mohli obávat, že podává Ukrajincům informace, uvažoval ve Zprávách Plus bezpečnostní expert Andor Šándor. Armáda také mohla střílet jen ze „zhovadilosti“. Reagoval tak na nález mrtvého Čecha v hrobě u Kyjeva.

„Když Rusové vidí řidiče, který telefonuje, mohou si vydedukovat, že pomáhá Ukrajincům. Může to být ale jen zhovadilost vojáků, kteří jsou frustrováni, psychika je u nich napnutá,“ uvedl Šándor.

Okomentoval tak úterní informaci o nálezu tří těl v Kyjevské oblasti. Mezi mrtvými měl být i muž českého původu. „Válka je hrozný byznys, zapojují se do něj civilisté, ale i umírají,“ doplnil dále bezpečnostní expert ve Zprávách Plus.

Mrtvý na Ukrajině pracoval jako řidič kamionu, po začátku ruské invaze se přihlásil jako dobrovolník. „Mezi zabitými je i český občan,“ informovala policie Kyjevské oblasti. V Česku má prý řidič manželku a bratra.

Redakci CNN Prima NEWS informaci potvrdilo ministerstvo zahraničí. „Případ českého občana můžu potvrdit. Náš zastupitelský úřad v Kyjevě je ve spojení s policejními složkami. Rodinu českého občana jsme informovali a poskytujeme jí konzulární služby,“ sdělila mluvčí resortu Lenka Do. Dodala také, že po dohodě s pozůstalými nebude sdělovat žádné další detaily.

Podle dřívějších informací český dobrovolník přišel o život poté, co v autě čelil palbě ruských vojáků. Incident popsal český web Voxpot. Více se dočtete zde.

Tagy:
hrob voják Ukrajina dobrovolníci Česko Kyjev Andor Šándor mrtvý Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Kyjevská oblast