Mírové mise všechno nespasí. Ruskou jadernou hrozbu bych bral vážně, říká Šándor

Andor Šándor

Odborníci o mimořádném summitu NATO

Mírová mise na Ukrajinu pod hlavičkou NATO by vedla k válce s Ruskem. Myslí si to bezpečnostní expert Andor Šándor. Podle něj je představa, že mírové mise spasí celý svět, nerealistická. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Doplnil také, že by prohlášení Ruska o užití jaderných zbraní nebral na lehkou váhu.

Lídři členských zemí NATO a EU se ve čtvrtek sejdou v Bruselu na mimořádném summitu. Chybět nebude ani americký prezident Joe Biden. „Bude to potvrzení jednoty aliance vůči rusko-ukrajinskému konfliktu. Očekávám, že se členské země vyjádří k polskému návrhu k mírové operaci na Ukrajině. S největší pravděpodobností ho však zamítnou,“ myslí si Šándor.

Podle něj se mírové mise posílají tam, kde je konflikt již ukončen. „To bychom si museli tu cestu k míru vybojovat. Polský požadavek považuju za naprosto nerealistický,“ zhodnotil Šándor. Mírová mise na Ukrajině by podle něj vedla k válce s Ruskem. „Vždyť Rusko napadlo Ukrajinu právě proto, aby na jejím území nebyla nikdy vojska Severoatlantické aliance,“ upřesnil bezpečnostní expert.

S návrhem vyslat mezinárodní mírovou misi na Ukrajinu přišlo minulý týden Polsko. Proti se již postavily Spojené státy a také Německo. „Prezident (Biden) jasně říká, že nevyšle americká vojska na Ukrajinu. Nechceme to vyhrotit do války se Spojenými státy,“ řekla v rozhovoru pro CNN velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pohrozil, že vyslání mírových sil na Ukrajinu by vedlo ke třetí světové válce.

„Je evidentní, že pro tento krok není mezi členskými zeměmi NATO shoda. A ani nebude. Představa, že mírové mise všechno spasí, mi přijde nerealistická,“ řekl Šándor. Projednávat polský návrh by měli lídři zemí NATO na mimořádném summitu ve čtvrtek v Bruselu. Diskutovat by měli také o zpřísnění sankcí vůči Rusku a o odstranění mezer, které v nich jsou.

Prohlášení Kremlu berme vážně

Andor Šándor ve vysílání CNN Prima NEWS komentoval také slova mluvčího Kremlu o možnosti užití jaderných zbraní Ruskem. Dmitrij Peskov začátkem tohoto týdne v rozhovoru pro CNN prohlásil, že by k tomu mohlo dojít jen v případě, že by Rusku hrozila „existenční hrozba“, jak to stojí v jeho obranné doktríně. Pentagon označil toto tvrzení za „nebezpečné“.

„Že ruská strana hrozí jadernými zbraněmi, je evidentní. Putin šel na Ukrajinu s nějakým leitmotivem, že nemá co ztratit a obávám se, že by v této politice pokračoval i nadále. Tato prohlášení jsou propagandistická. Na druhou stranu bych je bral vážně. Kvůli tlaku, který je vytvářen na Rusko i kvůli neúspěchu ve válce, který jejich prezident vede na Ukrajině, se může cítit zahnaným do kouta,“ řekl Šándor.

Tagy: