Tento list monstery nikdy neuvadne, navíc slouží jako dekorativní miska

Práci s modelínou milují děti i dospělí. Doma si dokonce můžete vyrobit i zdravotně nezávadnou samotvrdnoucí hmotu ze škrobu, jedlé sody a vody. S touto hmotou mohou bezpečně pracovat i malé děti. Vyrábět můžete dekorace, obrázky nebo třeba misky na šperky. A pokud milujete krásnou rostlinu monsteru, tak si vyrobte podle našeho podrobného návodu misku ve tvaru listu této oblíbené květiny.

Práce se samotvrdnoucí hmotou je velmi příjemná a jednoduchá. Na trhu najdete už připravenou hmotu na tvoření. Některé je však ještě potřeba vypalovat v elektrické troubě, podobně jako keramiku ve speciálních pecích. Samotvrdnoucí hmota má tu výhodu, že není nutné ji nijak zapékat, ale postačí hmotu nechat volně na vzduchu samostatně vytvrdnout. Seženete bílou nebo hnědou hmotu, případně je možné ji s barvou smíchat ještě předtím, než s ní budete pracovat. Nejjednodušší je pracovat s bílou samotvrdnoucí hmotou a poté ji můžete barvit klidně temperovými nebo akrylovými barvami.

Pokud si výběrem nejste jisti nebo jste vhodnou hmotu nesehnali, můžete si dokonce samotvrdnoucí hmotu vyrobit i doma pomocí běžných surovin, které pravděpodobně najdete i ve vaší spíži. S touto hmotou navíc máte jistotu, že ji můžete dát do rukou i malým dětem, obsahuje jenom jedlou sodu, vodu a kukuřičný škrob. Jak na to?

Potřeby na výrobu domácí samotvrdnoucí hmoty

  • nepřilnavá pánvička
  • vařečka a odměrka
  • vlažná voda
  • jedlá soda
  • kukuřičný škrob
  • menší miska pro tvarování, potravinová fólie
  • váleček a ostrý nůž
  • brusná houbička nebo smirek
  • akrylové nebo jiné vhodné tekuté barvy, štětec nebo tupovací houbička, bezbarvý lak pro finální úpravu

Jak pracovat se samotvrdnoucí hmotou doma

Připravte si stejné množství vody, jedlé sody a poloviční množství kukuřičného škrobu. Nepoužívejte jiný škrob, rozhodně ne bramborový, nemuselo by to správně fungovat. Odměřujte striktně jen na objem, ne na váhu, rozhodně použijte stejné díly všech tří složek, např. 2 odměrky vody + 2 odměrky jedlé sody + 1 odměrka škrobu.

Na mírném stupni přímo na pánvičce smíchejte všechny tři ingredience a za stálého míchání v podstatě jemně restujte směs až do doby, kdy začne houstnout. Je to velmi rychlé a za krátkou dobu se vám vytvoří kompaktní hmota, která se sama spojí do slepené hmoty. Neměla by se lepit na pánvičku, ale jenom k sobě.

Připravenou hmotu dejte do keramické nebo skleněné nádoby a nechte vychladnout. Poté je možné ji uskladnit v potravinové fólii a neprodyšné nádobě, aby vám nezačala samovolně tvrdnout. Po zchladnutí ale můžete s hmotou také ihned pracovat.

S hmotou pracujte podobně jako s poddajným nelepivým těstem. Můžete použít váleček, vykrajovátka, ostrý nůž, skalpel a další zdobítka. Pro misku si připravíme vyválený plát o tloušťce 0,5 až 1 cm. Nechte si pod hmotou potravinovou fólii, aby se vám pak plát dobře přenášel do tvarovací misky.

Vykrojte tvar srdíčka, co bude základní tvar listu monstery. Pak vykrojte otvory v listu, to je pro tuto rostlinu specifické a dělá jí to právě velmi zajímavou. Vzor si můžete najít na internetu nebo se inspirovat naším podkladem. Jemné žilkování udělejte dřevěným párátkem nebo jiným podobně ostrým předmětem, např. seříznutou špejlí či jehlou.

Připravený a nazdobený základ opatrně přeneste pomocí potravinové fólie, kterou jsme si pod hmotu již připravili, do malé misky. Podle ní se pak list vytvaruje, můžete tomu pomoct jemným zatlačením prsty, pozor ale, abyste si dílo nezničili. Okraje ještě dočistěte a případně doplňte žilkování. Při rytí jemných čar příliš netlačte, ponechte jenom náznak žilek listu, aby vám při schnutí miska nepraskala. Poté nechte hmotu pořádně vyschnout a vytvrdnout.

Suchou a tvrdou misku můžete klidně brousit smirkovým papírem, začistěte tedy okraje dohladka. Pokud máte misku hodně tenkou, pracujte velmi opatrně.

Připravenou misku můžete namalovat barvami. Standardně použijte zelenou barvu, můžete kombinovat několik odstínů. Tupováním pomocí houbičky docílíte zajímavého uměleckého efektu. Detaily můžete domalovat pomocí tenkého štětce, případně můžete vymalovat celou misku pomocí štětce. Poté nechte barvu dobře zaschnout.

Nakonec barvu na misce zafixujte matným lakem ve spreji a opět nechte vyvětrat a lak dobře zaschnout. Při matném efektu stačí jedna vrstva laku. Pokud chcete mít misku v lesklém dekoru, aby působila jako porcelánová, použijte vhodný lesklý lak, který se natírá snadno štětcem. Seženete v hobby potřebách, nebo lepších papírnictvích. Nebojte se počáteční mléčné barvy, lak po zaschnutí zprůhlední. Pro docílení vysokého lesk je ale potřeba natřít tři vrstvy. Každou nechte před další aplikací pořádně zaschnout.

Tagy:
rostliny DIY miska samotvrdnoucí hmota výroba misky fólie štětec hydrogenuhličitan sodný škrob kukuřičný škrob