Miss Švestkové dráhy je kráska z Mostu. Aneta Svárovská porotu okouzlila nejen tancem na obruči

Vůbec první ročník Miss Švestkové dráhy vyhrála kráska z Mostu Aneta Svárovská. Během finálového večera porotce nadchla nejen akrobatickou volnou disciplínou, ale i svým výkonem při rozhovoru s moderátorem.

Na Hradě v Litoměřicích se odehrálo finále prvního ročníku Miss Švestková dráha. „Je to vůbec první volba miss s železniční tematikou. Pátrali jsme v historii a žádnou takovou jsme neobjevili. Krásné ženy a železnice k sobě prostě patří,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel soutěže Miss Švestková dráha 2023 a manažer AŽD pro vztahy s veřejným sektorem Adam Kalous.

Do soutěže se celkově přihlásilo více než dvě stě žen ve věku od 17 do 35 let. Podmínkou ale bylo, že musí mít vztah ke Švestkové dráze – malebné lokálce vedoucí z Litoměřic do Mostu, jejíž historie sahá až do roku 1898. Svůj název si vysloužila díky švestkovým sadům, které ji v předválečné době lemovaly. Momentálně se na ní testují poslední hity v železniční dopravě. „Z 220 dívek jsme vybrali 70, měli jsme dvě předkola – v Mostě a v Litoměřicích. Z nich jsme vybrali dvanáct finalistek a tři náhradnice,“ upřesnil generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Záštitu nad soutěží převzal i hejtman Ústeckého kraje. „Chceme především prosadit to, že Švestková dráha je dobrý projekt a má v našem kraji velkou budoucnost. Chceme také jít tou cestou, abychom v rámci dopravy chránili co nejvíce životní prostředí. AŽD má před sebou spoustu úžasných projektů a já se těším, až je budeme tímto směrem rozvíjet,“ doplnil hejtman Jan Schiller.

Kromě něj usedly do poroty i vítězka Miss České republiky 2002 Kateřina Průšová a nejznámější česká cage girl Denisa Gudelj, která se stala historicky první vítězkou soutěže Hledáme Playmate. „Pro mě to byla první zkušenost. Byla jsem hrozně zvědavá, jak to funguje z druhé strany. V minulosti jsem vždy stála na opačné straně v roli soutěžící, takže to pro mě byla opravdu příjemná změna a mohla jsem si odpustit tu nepříjemnou nervozitu,“ řekla s úsměvem playmate.

Dívky během náročného finálového večera absolvovaly nejen přehlídku v plesových šatech, ale své nadání nechaly vyniknout ve volné disciplíně a uchvátily během promenády v plavkách i při rozhovoru s moderátorem. Vyhrát ale mohla jen jedna.

Zvítězila studentka z Mostu

Vítězkou, která získala šek na sto tisíc korun, se stala dvaadvacetiletá studentka z Mostu Aneta Svárovská. „Já vůbec nevím, co mám říct. Absolutně jsem to nečekala, protože tady bylo se mnou plno skvělých dívek. Vlastně všechny byly úžasné. Takže je to pro mě opravdu velké překvapení,“ prohlásila po vyhlášení výsledků. Výhru hodlá „investovat“ do řidičského průkazu i letního odpočinku.

Milovnice pole dance během volné disciplíny předvedla akrobatický tanec na obruči. „Největší oříšek byla volná disciplína a přemýšlení, jak zakrýt modřiny, aby to vypadalo hezky a nevypadala jsem jako oběť domácího násilí,“ popsala. Zaujala i svou odpovědí na otázku moderátora, co by si vybrala jako svou superschopnost. „Jsem člověk, který rád vzpomíná, ráda bych si ty zážitky zopakovala. Například ještě jednou viděla blízké osoby, které už tu bohužel nejsou, takže by to bylo ovládání času,“ odpověděla.

A čím okouzlila podle členky poroty a bývalé královny krásy? „Tak samozřejmě charisma, krása, výborně mluvila, skvělá volná disciplína. My jsme to hodnotili komplexně. Je to taková žena krev a mlíko, která se bude lidem líbit a my jsme rádi, že ji máme,“ doplnila vítězka Miss České republiky pro rok 2002 Kateřina Průšová.

Druhou příčku pak obsadila dvaadvacetiletá studentka Technické univerzity v Liberci Barbora Kuželová. Třetí místo patří devatenáctileté Natálii Švingalové, která jen pár dní před finálovým večerem ukončila studium bezpečnosti a práva.

Další ročník nejspíš za tři roky

Jelikož se nejedná o celorepublikovou soutěž, dalšího ročníku se nejspíš dočkáme až v trochu delším časovém rozestupu. „Z celé soutěže a zejména z vysokého zájmu veřejnosti máme radost. Soutěž ale nebudeme dělat každý rok, spíše v nějakých 3–4letých cyklech. Budeme připravovat další zajímavé akce a programy i pro jiné věkové kategorie. Přejeme si, aby lidé nechali auta doma a jezdili s námi a Švestková dráha byla přitažlivá. Vítězkám chceme nabídnout dlouhodobější zajímavou spolupráci. Děkuji všem, co se na organizaci podíleli, a samozřejmě dívkám, které měly odvahu se přihlásit,“ doplnil Chrdle.

Sama vítězka prvního ročníku si účast v soutěži nemohla vynachválit. Navíc svou účastí chtěla dodat odvahu dalším dívkám a ženám, které stejně jako ona nemají úplně „modelkovské“ míry. Pro je i bývalá královna krásy. „Ať jdou, věřte mi, že já bych soutěžila, ale já už jsem přes limit. Ať si to zkusí, dokud jsou mladé a krásné, vždyť je to tak hezké – nové zkušenosti, nové kamarádky, nové příležitosti,“ uzavřela Kateřina Průšová.

Tagy:
soutěž tanec krása CNN Prima NEWS Litoměřice Most Komerční sdělení AŽD Praha Kateřina Průšová Miss České republiky obruč Železniční trať Čížkovice - Obrnice Adam Kalous