Mladí Ukrajinci míří z Česka do války: Jsme připraveni umřít, byla by ostuda nebojovat

Jeden nedávno dostudoval průmyslovou školu, druhý pracoval jako dělník a technik. Nyní se dvojice mladých Ukrajinců rozhodla rozprodat svůj majetek a odcestovat zpět do své domoviny, aby ji mohli bránit před Rusy. Doufají, že v Kyjevě dostanou do ruky zbraně a alespoň základní výcvik. „Bojíme se, ale jsme připraveni položit život za naši zemi a rodiny. Asi se už do Česka nevrátíme,“ řekli redakci CNN Prima NEWS.

Mladý Ukrajinec Danyl Z. se těšil ze svého života v Česku. V Praze bydlí už od dětství, místo studia na vysoké škole šel radši pracovat do velké stavební firmy. „Baví mě to víc, než kdybych seděl v lavici a poslouchal přednášky. Prostě to ke mně nesedí, takhle jsem se uživil docela slušně i za covidu,“ pochlubil se Danyl.

Nedávno držel transparent „Zastavte Putina!“ a na zádech mu vlála ukrajinská vlajka. Poslední dny trávil svůj čas na organizovaných i spontánních demonstracích proti ruské invazi. Protestoval před ruskou ambasádou i na Václavském náměstí, vnitřně ale cítil, že podobná gesta nestačí. Rozhodl se proto ukončit svůj život v ČR a vrátit se na Ukrajinu se zbraní v ruce.

„V půlce března mi končí nájemní smlouva. V práci jsem dal výpověď, i když šéfové neměli příliš velkou radost. Chybí lidi na stavbách, ale už jsem rozhodnutý. Umírají nevinní lidé, v ohrožení je i moje rodina,“ pokračoval 22letý mladík.

Během několika týdnů prodal většinu svých věcí včetně svého herního počítače, na kterém si po práci krátil volné chvíle. Veškeré úspory chce použít jednak k přestěhování příbuzných mimo Ukrajinu, jednak na svou vlastní cestu do Kyjeva, kde se plánuje přihlásit jako dobrovolník.

Reportérovi CNN Prima NEWS přiznal, že zpočátku hodně váhal. Válku znal maximálně z videoher či filmů a má nulové bojové zkušenosti. Během Euromajdanu v roce 2014 už žil v ČR a tehdy jako teenager vnímal krizi ve své domovině spíše vzdáleně a nezúčastněně. Ruská invaze na Ukrajinu mu ale převrátila život vzhůru nohama.

„Jak má člověk zůstat v klidu, pracovat a číst zprávy o obětech, aniž by něco neudělal? Rusové se nám snaží sebrat budoucnost. Nejen těm, kteří žijí na Ukrajině, ale i nám ostatním v zahraničí. Některým lidem už budoucnost sebrali,“ sdělil rozhořčeně Danyl. Někteří jeho čeští kolegové či diskutéři na sociálních sítích prý odmítali uvěřit, že na Ukrajině vůbec došlo k nějaké invazi, což ho zamrzelo. Našlo se také pár lidí, kteří mu vzkázali, že válku vyprovokovala ukrajinská strana.

„Lidé věří nesmyslům na internetu. Neví, jaké to je, když na místa, která člověk zná, padají rakety. Jsou to zbabělci. Umí akorát psát blbosti na klávesnici a mají nudný život, srabi. Byli by určitě první, kdo by kolaborovali s Ruskem, kdyby zaútočilo i sem. Já jsem na rozdíl od nich vlastenec a chci svou zemi bránit. Mám strach, ale jsem připraven za ni položit i život,“ nešetřil ostrými slovy Danyl.

Dodal, že netuší, jestli se do ČR vrátí. Pokud přežije válku, chce se spíše podílet na obnově Ukrajiny. „Budou mě potřebovat víc tam než tady,“ řekl redakci.

Bez zkušeností rovnou do války

Danyl nebyl jediný, kdo se rozhodl odcestovat na Ukrajinu. Teprve 19letý Artem B. nedávno dokončil střední průmyslovou školu a chtěl se ucházet o studium informatiky. Přihlášku ale nakonec nepodal – místo toho začal rozprodávat své věci. Společně s Danylem, se kterým se zná pár let, chce rozšířit řady ukrajinské domobrany. Ani on nemá žádné zkušenosti s pravou zbraní – střílel maximálně z airsoftky – je ale odhodlaný bojovat.

„Rodiče mám v Praze a zbytek příbuzných na západě Ukrajiny. Ještě se tam nebojuje, situace se ale může zhoršit. Samozřejmě se mi matka i otec snažili nápad rozmluvit – že se zbytečně vystavuji nebezpečí, když mám celý život před sebou. Ale vím, že taťka by jel hned, kdyby nebyl chronicky nemocný. Má tam bratry i sestry, ti se taky chopili zbraní. Chci jim pomoct bránit jejich domovy. Byla by to ostuda, kdybych se nijak nezapojil, zatímco mí vrstevníci umírají na frontě,“ řekl CNN Prima NEWS motivovaný mladík.

Sám ale přiznal, že se bojí o svůj život, třebaže je připraven na nejvyšší oběť. „Nikdo nechce umřít. Viděl jsem, že mezi Rusy bojují stejně mladí muži. Je to válka, do které nás zatáhli zlí a sobečtí lidé,“ podotkl Artem. Situace je pro něj o to tíživější, protože má v Česku několik ruských kamarádů.

„S válkou, kterou rozpoutal Putin, přátelé nesouhlasí. Jsou smutní, že jejich krajané míří na Ukrajince zbraněmi, a že to samé budu dělat i já ruským vojákům. K něčemu takovému nemělo nikdy dojít,“ ukončil smutně rozhovor.

Zrušil studium, aby mohl vzít do ruky zbraň

Vojenský útok na Ukrajinu vyburcoval také pětadvacetiletého Alekse Kvitku, který studuje architekturu na jedné z barcelonských univerzit. Už více než týden protestuje s dalšími lidmi na Katalánském náměstí a v polovině března se chystá odcestovat do Kyjeva. Dostal se do stejné situace jako výše zmínění čeští Ukrajinci – i přes protest příbuzných chce bojovat proti Rusům. Svou rodinu na jihu země plánuje přestěhovat buď do Španělska, nebo alespoň do Rumunska či na Slovensko.

„Je to možná hloupý nápad. Nedávno jsem dostal pracovní nabídku, kterou jsem chtěl vzít po promocích. Místo toho řeším se svou univerzitou, jestli by nebylo možné dočasně přerušit studium. Ale potřebuji se vrátit zpět na Ukrajinu. Není fér, abych si tu v klidu studoval, zatímco mí přátelé z dětství čelí ruským tankům a raketám,“ svěřil se reportérovi CNN Prima NEWS.

V Kyjevě se chce zúčastnit vojenského výcviku, mezitím by se měla jeho rodina poblíž Oděsy preventivně přesunout mimo Ukrajinu. Nájem si zrušil už minulý měsíc, aktuálně proto přespává u svých kamarádů, kteří mu nabídli přístřeší. Před odjezdem se v Barceloně snaží o informační osvětu.

„Pro Španěly není rusko-ukrajinský konflikt příliš velké téma, aspoň teda mám takový pocit. Je to pro ně vzdálená válka a vazby mezi oběma zeměmi nejsou moc silné,“ vysvětlil redakci. O to více ale ocenil masivní protesty v České republice, které zaplnily celé Václavské náměstí. „Viděl jsem fotky. Chtěl bych Čechům poděkovat, určitě se někdy na oplátku podívám do Prahy,“ vzkázal Aleks.

Na rozdíl od Danyla a Artema ale podle svých slov neplánuje na Ukrajině zůstat, pokud skončí válka a přežije vše ve zdraví. Chtěl by pokračovat ve studiu architektury ve Španělsku.

„Fascinují mě stavby Antoniho Gaudího, je pro mě hlavním důvodem, proč jsem se přihlásil na univerzitu v Barceloně. Až porazíme Putina, třeba přijdu se svým vlastním architektonickým stylem,“ zasnil se optimisticky na závěr.

Tagy: