Z každého okna budou létat molotovy. Reportér z Kyjeva přiblížil obranu města

Obyvatel Kyjeva se zápalnou lahví

360° (67)

Ukrajinci jsou pro obranu svých měst odhodlaní udělat cokoli. Podle reportéra CNN Prima NEWS Matyáše Zrna je atmosféra v zemi taková, že lidé budou na ruské vojáky házet zápalné lahve – tzv. Molotovy koktejly. Pro Rusko by například dobytí Kyjeva znamenalo symbolické vítězství, přiblížil v pořadu 360° bývalý policista a příslušník Útvaru speciálních operací Vojenské policie Miroslav Lidinský.

V zemi je nyní situace napjatá, například ale ve městě Irpiň nyní neprobíhají těžké boje. Fronta je podle reportéra Matyáše Zrna ale v této oblasti stabilní. Tomu napomohla i demolice mostu, kterou provedla ukrajinská armáda, aby zpomalila postup ruských jednotek v případě, že město padne do ruských rukou.

Složitá je situace pro Rusy také kolem Kyjeva. Obří armádní kolona se už několikátý den prakticky nehýbe. A ani pokud by se jí podařilo do města vstoupit, neměla by vyhráno. „Pak by nastaly pouliční boje. Ukrajinci říkají, že z každého okna budou házet molotovy. Jsou ochotni bojovat plnou silou. I kdyby obsadili levobřežní Kyjev, tak si nemyslím, že by na hlavní část Kyjeva mohli zaútočit,“ popsal reportér CNN Prima NEWS v pořadu 360°.

Právě hlavní město je cíl číslo jedna, ostatně stejně jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Je to strategický bod, funguje tu vláda a obrana. Jeho dobytí by mohlo být pro Rusko symbolické vítězství,“ přiblížil ve vysílání také bývalý příslušník Útvaru speciálních operací Vojenské policie Lidinský.

Vojáci v Kyjevě hlavně hlídkují

Rusko ale zřejmě nepostupuje podle plánu, a tak sahá po „tvrdších silách“. „Čečenští bojovníci tu někde jsou, v Irpini jsou zase ruští výsadkáři, ale ani oni se daleko nepohnuli. Spíš, než by to Ukrajince vyděsilo, tak je to zatvrzelo,“ vylíčil náladu mezi lidmi Zrno.

Atmosféra je tak v hlavním městě paradoxně klidná. „Nekonají se tu nějaké výrazné aktivity. Město jsme projeli křížem krážem a jen na jednom místě vojáci kopali zákopy, byli zrovna dost nepříjemní a byli jsme rádi, že jsme mohli odjet,“ podotkl. Vojáci a teritoriální obrana tak ve městě zatím převážně hlídkují.

Na boje v hlavním městě ale nejspíš brzy dojde. A podle Lidinského budou pro ruské vojsko obtížné. „Ukrajinská armáda má scénáře a dojde pravděpodobně k velkým a táhlým bojům, a to si ruská armáda nepřeje,“ uvedl expert. Dodal, že lépe se vojákům pohybuje v rozbombardovaném městě, protože mají větší šance k útokům. „Je otázka, jakou taktiku ruská vojska nasadí. Ukrajina je na to ale připravena,“ dodal někdejší šéf hnutí Úsvit.

Tagy:
Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Kyjev Matyáš Zrno Miroslav Lidinský Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Irpiň