Momenty války: Putinův „gumový zadek“ a strach okupantů z ukrajinských traktorů

Ruská invaze na Ukrajinu je nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší sedmý díl série s názvem Momenty války.

Sešrotování auta s ukrajinským civilistou uvnitř

Hned po vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 se na sociálních sítích začaly objevovat velmi znepokojivé záběry z tohoto brutálního konfliktu. Leckdo si vybaví například hrůzné video, které pořídili obyvatelé kyjevské čtvrti Obolon.

Ti natočili jedoucí obrněné vozidlo ovládané ruskou posádkou. Najednou zničehonic vjelo do protisměru a de facto sešrotovalo protijedoucí automobil s civilistou. Ten zůstal ležet uvězněný uvnitř vraku. I když je to jen těžko uvěřitelné, osoba vyvázla bez větších zranění.

Existuje více videí z různých úhlů – většinou pocházejících z oken přilehlého domu. Podle ukrajinských médií za těžko pochopitelným činem stáli ruští sabotéři, kteří ukradli ukrajinský obrněný vůz Strela-10. Ukrajinci ruskou skupinu později zneškodnili.

Akce ukrajinských traktorů

Ukrajinci se v první fázi invaze snažili využít všechny dostupné prostředky, aby se ruskému agresorovi ubránili. Na aktivní obraně země se nepodíleli jen vojáci či policisté, zapojily se nejrůznější vrstvy obyvatelstva. Ukázalo se, že třeba takový traktor, který na Ukrajině vzhledem k zemědělské povaze země vlastní skutečně mnoho lidí, měl všestranné využití.

Některé typy traktorů pomáhaly s odklízením trosek, další se hodily na odhalování ruských protitankových min. Nejvíce ale zemědělské vozidlo proslulo odtahem opuštěných ruských tanků a dalších obrněnců. Okupanti na Ukrajině nechávali své stroje z nejrůznějších důvodů – třeba kvůli poruchám, často jim jen došlo palivo.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

V takových chvílích pak nastupovali ukrajinští zemědělci, kteří ruský obrněnec odtáhli do bezpečí a poté jej předali ukrajinské armádě. Z traktorového „lovu“ ruských strojů se brzy stala velmi oblíbená ukrajinská činnost. Na sociálních sítích přibývala další a další videa. Kolovaly například vtipy o údajném strachu ruských tanků z traktorů.

Ukrajinská pošta dokonce v červnu 2022 představila podobu nové známky. Na ní figuruje traktor, který za sebou táhne poničený ruský tank. Podle nejrůznějších odhadů se Ukrajincům díky traktorům podařilo v prvních týdnech invaze ukořistit stovky nepřátelských obrněnců. Velkou část z nich pak opravili mechanici, a stroje tak mohla využít ukrajinská armáda.

„Zatímco obyčejní ukrajinští rolníci berou do zajetí piloty sestřelených ruských letadel, která padají na naši zem, ukrajinští sedláci odtahují ruskou techniku a dávají ji našim ozbrojeným silám. Kromě jiného i nejnovější modely, které se Rusko snažilo utajit,“ popsal loni na jaře ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Putinův „gumový zadek“

V posledních měsících se ve veřejném prostoru objevilo hned několik spekulací o špatném fyzickém i duševním stavu Vladimira Putina. Loni v září lidé na sociálních sítích rozebírali vystoupení ruského prezidenta před školáky v Kaliningradu. Bizarní projev šéfa Kremlu obsahoval mimo jiné zkreslený výklad historie i nikým nepochopený vtip o „gumovém zadku“. Novináři rovněž zpozorovali Putinovo škubání nohou či podivný smích.

Mělo jít o tradiční setkání státníka s vybranými studenty při příležitosti zahájení nového školního roku. Putin si pro své vystoupení v den 1. září vybral Kaliningrad – ruskou enklávu v Evropě, která sousedí s Polskem a Litvou.

Ruský prezident během asi hodinového mítinku se žáky ve věku od devíti do dvanácti let otevřel řadu témat. Do bloku o motivaci implementoval poznámku, která měla být zřejmě humorná, ale žádné z dětí ji pravděpodobně nepochopilo. Podobně tápali i političtí analytici.

„Abyste dosáhli svých cílů, potřebujete motivaci. A samozřejmě tvrdou práci, to všechno dohromady je velmi důležité,“ sdělil Putin dětem. Následně pobaveně dodal: „Talent sám o sobě je vlastně dřina. Není to jen, a teď mi promiňte, gumový zadek.“ Tuto hlášku doprovázel Putinův podivný smích.

Zároveň nešlo přehlédnout, co ruský vládce během projevu dělal se svýma nohama. Skoro se zdálo, jako kdyby nad nimi neměl plnou kontrolu. „Co se to děje? Není mu přece pět let. Musí pro to existovat nějaké lékařské vysvětlení,“ komentoval scénu ruský opoziční novinář Ilja Barabanov. „Putinovi se šíleně cukaly nohy ve chvíli, kdy ruský vůdce vymýval mozky školákům svými tvrzeními o Ukrajině,“ glosoval pak britský deník Daily Mail.

Putin se totiž dotkl tématu války na Ukrajině. Dětem ale předal svou vlastní verzi událostí. O ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti mluvil jako o ruských historických územích. „Začaly se vytvářet protiruské enklávy, které ohrožovaly naši zemi. Proto muži, kteří tam bojují, nebrání jen občany Donbasu, ale také celé Rusko,“ pronesl.

Koncem září pak Rusko vyhlásilo ilegální anexi Doněcké a Luhanské oblasti společně s Chersonskou a Záporožskou oblastí. Ironií celého incidentu byl fakt, že Rusko den ode dne ztrácelo čím dál více tohoto území vlivem tehdejšího postupu ukrajinské armády.

„Zatímco ruský parlament je opojen z marných pokusů o anexi, naši vojáci pokračují v postupu. To je nejlepší odpověď na všechna ‚referenda‘, ‚dekrety‘, ‚smlouvy‘ a patetické kecy,“ komentoval dnes již bývalý ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: