Nejlepší odpověď na pseudoreferenda je útok, hlásí Kyjev. Ukrajinci dál bleskově postupují

Ukrajinští vojáci na obrněném vozidlu nedaleko od Lymanu, 4. října 2022

Bleskový postup Ukrajinců pokračuje

Nejlepší reakcí na pseudoreferenda je útok, hlásá Kyjev. A zdá se, že to není jen plané zvolání. Ukrajinská armáda dál postupuje na jižní i východní frontě a zabírá Ruskem dříve okupovaná území. Moskva sice na papíře anektovala čtyři ukrajinské oblasti, nemá nad nimi ale plnou kontrolu. Naopak vliv postupně ztrácí. Ukrajincům se v posledních dnech daří především u Chersonu, pokračují však i v charkovském směru, který se pomalu přelévá do Luhanské oblasti.

„Zatímco ruský parlament je opojen z marných pokusů o anexi, naši vojáci pokračují v postupu. To je nejlepší odpověď na všechna ‚referenda‘, ‚dekrety‘, ‚smlouvy‘ a patetické kecy,“ napsal ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na Twitteru. Zároveň ukázal průběh podzimního ukrajinského protiútoku na interaktivní mapě.

Například v období mezi 30. zářím a 4. říjnem ukrajinská armáda na jihu země dobyla zpět přes tisíc kilometrů čtverečních. Pro srovnání – Rusové za 40 dnů během letní fáze donbaské ofenzivy obsadili zhruba 450 kilometrů čtverečních ukrajinského území.

Ukrajinci na začátku září započali dlouho očekávaný protiútok na jižní frontě. Ve stejnou dobu však Rusy zaskočili i překvapivou protiofenzivou na severovýchodě země v Charkovské oblasti. Z ní Rusy skoro kompletně vyhnali. Ani po měsíci se ukrajinský postup na severovýchodě nezastavil.

„Ukrajinská charkovská protiofenzíva po měsíci úspěšných operací ještě nevyvrcholila. Nyní se přelévá do západní části Luhanské oblasti,“ konstatoval americký Institut pro studium války (ISW). V současnosti se Ukrajincům daří především v Chersonské oblasti, kde za poslední dobu dobyli přes 50 obcí.

Ukrajinská formule u Chersonu a ruský šnek na Donbasu

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Již brzy by však vzhledem k ukrajinské ofenzivě mohla nad Chersonem opět zavlát žlutomodrá vlajka.

A jak na neschopnost bránit se ukrajinskému protiútoku reagovala dosud Moskva? Loutkovými referendy, která Kreml narychlo zorganizoval na okupovaných územích Ukrajiny. Ruským záměrem bylo bezpochyby Ukrajince donutit k tomu, aby si na znovudobytí těchto teritorií netroufli. Přesto je Moskva kousek po kousku ztrácí.

Optimismus z posledních dnů neskrývá ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „V kontextu nynější obranné operace ukrajinská armáda poměrně rychle postupuje,“ řekl v jednom ze svých pravidelných hlášení. „Jen tento týden – po ruských pseudoreferendech – byly osvobozeny desítky obcí. Jsou v Chersonské, Charkovské, Luhanské i Doněcké oblasti,“ dodal.

Sílící ukrajinský tlak je vidět i na chování ruské armády. Někteří vojáci z okupovaných území prchají pryč, jiní se vzdávají Ukrajincům, často bez jakéhokoliv odporu.

Tagy:
válka Ukrajina referendum Rusko Charkov Oleksij Reznikov Cherson Chersonská oblast Charkovská oblast Luhanská oblast