Ukrajina opěvuje hrdinu. Vitalij se vyhodil do povětří i s mostem, aby zpomalil Rusy

Ukrajinský voják v Doněcku

CNN Prima NEWS přibližuje situaci na Ukrajině, která se vyostřuje

Ukrajinský voják Vitalij Skakun vyhodil do vzduchu most ve městě Heničesk na jihu země, aby zastavil postup tankové kolony Rusů. Sám při tom přišel o život. Informoval o tom Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Heničesk je přístavní město, které se nachází asi 20 kilometrů od Krymu. „V tento těžký den pro naši zemi, kdy ukrajinský lid odráží ruské okupanty ve všech směrech, se jedním z problematických míst na mapě Ukrajiny stala Perekopská šíje, kde se samostatný prapor námořní pěchoty jako jeden z prvních setkal s nepřítelem,“ uvádí Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny v prohlášení, které zveřejnil na sociálních sítích.

Aby se zastavil postup ruské tankové kolony, bylo rozhodnuto vyhodit do povětří heničeský silniční most. Generální štáb uvedl, že k plnění tohoto úkolu se dobrovolně přihlásil ženista Vitalij Skakun.

Hrdinský čin nepřítele zpomalil

Most skutečně vyletěl do povětří, ale Vitalij už nestačil odjet. Podle kamarádů se Vitalij ozval s tím, že most vyhodí do povětří a vzápětí se ozval výbuch. „Náš kamarád zahynul. Jeho hrdinský čin výrazně zpomalil postup nepřítele, což umožnilo jednotce přesunout se a zorganizovat obranu,“ píše se v prohlášení.

Ruský prezident Putin v noci na čtvrtek oznámil zvláštní vojenskou operaci. Poté začalo bombardování ukrajinských strategických cílů. Volodymyr Zelenskyj apeloval na občany, aby zůstali doma a v klidu. Ukrajina uzavřela svůj letecký prostor. Prezident následně po souhlasu parlamentu vyhlásil všeobecnou mobilizaci mužů od 18 do 60 let.

Zelenskyj v telefonátu rakouskému kancléři řekl, že neví, jak dlouho bude ještě žít a jak dlouho bude Ukrajina ještě existovat. Jeho kancelář předpokládá ruský výsadek s cílem sesadit prezidenta i vládu.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se ve čtvrtek večer shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí. Postihy míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod. Zasáhnou také další ruské představitele. Podle ukrajinského prezidenta ale jeho země prakticky na vše zůstala sama.

Tagy: