Velikonoce na sněhu? Jasnou oblohu doprovodí mráz, místy čekejte přeháňky

Teploty budou i nadále klesat pod bod mrazu, v noci na pátek mohou spadnout až na −5 °C. Meteorologové proto varují před poškozením kvetoucích ovocných stromů. V následujících dnech se také mohou objevit sněhové přeháňky.

Z východní do střední Evropy bude postupovat tlaková níže, která částečně ovlivní počasí na východě Česka. Ve čtvrtek bude obloha jasná až polojasná, na Moravě a ve Slezsku až zatažená. Ve večerních hodinách se na východě území může vyskytnout sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na 6 až 10 °C, na severovýchodě se budou pohybovat mezi 4 až 7 °C. V 1000 m na horách mohou klesnout i na −1 °C, na Šumavě pak ke 3 °C. V Čechách povane slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr rychlostí do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku čekejte mírný severní o rychlosti 3 až 6 m/s.

Noc ze čtvrtka na pátek bude oblačná až zatažená, na jihozápadě až polojasná. Od východu bude postupně přibývat oblačnosti. V severovýchodní polovině území se ojediněle může vyskytnout občasné sněžení. Nejnižší teploty klesnou na 2 až −2 °C, na západní polovině území až na −5 °C. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) proto upozorňují, že mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy. Vydali proto také výstrahu, která je v platnosti pro celé území již od pondělní 22. hodiny. Skončit má sice ve čtvrtek ráno, ale od 20 hodin je v platnosti znovu. „Mráz ve vegetačním období by mohl v polohách pod 550 m poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně, slivoně a keře vinné révy,“ uvádí ČHMÚ ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec dohadů, tornádo u Letovic potvrdili i meteorologové. Video ukazuje sílu živlu

V pátek bude obloha oblačná až zatažená, na jihozápadě území zpočátku jasná až polojasná. Zejména na severovýchodní polovině území se může vyskytnout občasné sněžení, v polohách pod 300 m déšť se sněhem. Nejvyšší teploty dosáhnou na 6 až 10 °C, v severovýchodní polovině území se budou pohybovat většinou kolem 3 °C. Vát bude slabý, přechodně mírný severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V sobotu bude převážně zataženo a vyskytne se občasný déšť nebo přeháňky, které mohou být v polohách od 400 m i sněhové. Večer budou od východu srážky ustávat. V noci teploty klesnou na 4 až 0 °C, přes den se pak budou pohybovat okolo 4 až 8 °C. Vát bude mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s. Zataženou oblohu předpovídají meteorologové také pro neděli. Místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 7 až 11 °C, vát bude slabý severní až severovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, které budou v polohách nad 900 m i sněhové. V noci teploty klesnou na 4 až 0 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až k −2 °C. Přes den dosáhnou na 9 až 13 °C, vát bude slabý severní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Tagy: