Mrtvá zvířata a nemocní lidé: Ruskem zmítá nová ekologická katastrofa

Rusko se potýká s další ekologickou katastrofou. Na pobřežích kamčatské oblasti se objevují mrtvá mořská zvířata. Plavci a surfaři si stěžují na zdravotní obtíže způsobené pobytem ve vodě. Příčina však zatím není zřejmá.

Místní obyvatelé si prvních problémů všimli před zhruba třemi týdny. Lidé, kteří přišli s mořskou vodou do kontaktu, si stěžovali na rozmazané vidění, štípání v očích a bolesti v krku. Následně se na pobřeží začala objevovat mrtvá zvířata. Úřady se zpočátku snažily situaci zlehčovat, guvernér Kamčatky Vladimir Solodov však v neděli spustil vyšetřování příčiny a pohrozil, že v případě zjištění nedostatků ze strany úředníků vyvodí důsledky.

Zástupci Greenpeace odebrali ve vodách u Chalatyrské pláže několik vzorků, které prokázaly významné zvýšení hladin ropy a fenolů. „Míru kontaminace se zatím nepodařilo určit, ale skutečnost, že se po délce celého pobřeží objevují mrtvá zvířata, jen potvrzuje závažnost situace,“ prohlásila organizace ve svém vyjádření.

Příčina katastrofy zatím není zřejmá. Podle úřadů v oblasti v nedávné době nebyly hlášeny nehody ani únik ropy. Ruská zpravodajská agentura TASS uvádí, že podle jejích zdrojů za ní stojí únik z ropného tankeru. Místní hydrometeorologický ústav uvedl, že za vyplavením stovek mrtvých živočichů může stát bouře, která oblast zasáhla na přelomu měsíce. Ochránci se však domnívají, že by za katastrofou mohl být únik pesticidů z nedalekého utajeného zařízení. „Takové škody mohou jen sotva být důsledkem bouře či znečištění vody ropou,“ prohlásil Alexej Knižnikov ze Světového fondu na ochranu přírody. Podle něj za znečištěním s největší pravděpodobností stojí látka rozpustná ve vodě. Potvrzuje to i skutečnost, že znečištění nejvíce zasáhlo tvory žijící na dně – látka se tak zřejmě dostala do hloubky a nezůstala jen na povrchu, jako tomu je u úniků ropy.

V Rusku nejde o první letošní katastrofu. V červnu uniklo z elektrárny u města Norilsk více než dvacet tisíc tun paliva, které se vylilo do řeky. Úřady se o situaci dozvěděly až po dvou dnech, což rozlítilo prezidenta Putina. Hned v červenci zase úřady musely řešit únik znečištěné vody z opuštěného dolu v pohoří Ural.

Tagy: