GALERIE: Pytlák líčil železa, sám se chytil do pasti. Případ šetří policie

Je to pár týdnů, co Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů z Tachova přijel k volavce chycené do želez. Nelegální past jí přivodila taková zranění, že pták uhynul dříve, než mohl veterinář zasáhnout. Proto se zvířecí záchranáři rozhodli také nalíčit past – na majitele smrtících želez.

Návštěva rybníka u obce Černošín na Tachovsku se stala volavce popelavé osudnou. Při hledání potravy se chytila do nastražených želez. Její křik uslyšeli kolemjdoucí a přivolali Karla Bobála, který se hned vypravil na místo. Volavku želez zbavil a vydal se s ní k veterináři. Cestou však uhynula. Podle našich informací nešlo o první oběť pasti, jejíž používání je na našem území zakázané už od roku 2004. Do želez se u zdejšího rybníku měly v minulosti chytit i dvě šelmy.

Zvířecí záchranáři se proto rozhodli také nastražit past. „Požádal jsem Karla Makoně z plzeňské záchranné stanice o nainstalování fotopasti, protože ta moje se jako naschvál rozbila. Díky tomu se nám podařilo získat důkazy, které jsme začátkem února předali policii,“ popisuje Bobál. „Případem se zabývají kolegové z oddělení hospodářské kriminality. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu pytláctví a přečinu týrání zvířat,“ uvedla Dagmar Jiroušková z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Majiteli pasti teď hrozí až dva roky za mřížemi.

Boj o život až do konce

Podle Karla Bobála mohla být volavka v čelisťové pasti uvězněná i několik hodin, během kterých se snažila bojovat o život. „Železa tam byla nalíčená zřejmě na vydru nebo norka amerického. Kdyby majitel pasti použil místo želez sklopec, který je povolený, tak by chytil kočku nebo lišku a mohl by je vypustit. I kdyby chytil tu vydru, tak by ji mohl převézt jinam a vypustit. Ale on šel za účelem, aby to rovnou zabíjelo,“ popisuje Bobál. Past byla na místě připevněná nejen řetězem, aby s ní případná oběť neutekla, ale zajištěná i zámkem proti krádeži.

Železa jsou tvarovaná tak, aby do sebe zapadala a chycené zvíře tak mělo minimální šanci dostat se z ní ven. Někdy se tak stává, že si zvířata ukoušou končetinu, aby se dostala pryč. „Většinou je to kolem rybníků nebo kolem bažantnic, kde chovají bažanty, kachny. Dotyční do toho chytají, jak říkají, škodnou, ale je to trestný čin, týrání zvířat – pokud to to zvíře neusmrtí hned, tak strašně trpí,“ popisuje Karel Bobál. „Nechci nikoho nařknout, ale dělají to hodně myslivci, rybáři nebo majitelé rybníků. Kdykoliv jsme někdy něco našli, tak to šlo za nimi,“ dodává.

Podle novely Zákona na ochranu zvířat hrozí za prodej a používání čelisťových a lepových pastí pokuta ve výši až tří milionů korun. Pasti jsou dle zákona považovány za zvláště trýznivý způsob zabití zvířete – omezení pohybu přilepením či lapením do želez zvířeti způsobí vyhladovění a dehydrataci a ve snaze se osvobodit si může přivodit i další vážná zranění. Zákaz se vztahuje i na dovoz těchto nástrojů ze zahraničí.

Tagy: